Amenzi de aproape 700.000 lei pentru nerespectarea Legii Apelor
455 de controale de gospodărire a apelor au efectuat cei 10 inspectori ai Administrației Bazinale de Apă Siret în primele 7 luni ale anului 2024.
Dintre acestea, 76 de controale au vizat activitatea de extragere a agregatelor minerale, 27 au vizat modul de funcționare a stațiilor de epurare, 7 au avut ca obiect baraje de tip C+D, 2 au fost la depozite de deșeuri menajere, 2 la microhidrocentrale, 5 la folosințe care intră sub incidența directivei privind emisiile industriale, 92 au vizat starea de salubrizare a cursurilor de apă, 184 au fost efectuate în urma sesizărilor primite de la diverse entități, 15 au vizat alte folosințe, 1 a vizat o poluare accidentală, iar 44 controale s-au efectuat pe teritoriul altor administrații bazinale de apă din țară.
Au fost aplicate 68 sancțiuni contravenționale principale, din care 18 amenzi în valoare de 697.500 lei și 50 avertismente. Pe lângă acestea, s-a stabilit o sancțiune complementară de desființare a lucrărilor ilegale. De asemenea, au fost înaintate către organele de cercetare penală 8 denunțuri, 7 pentru exploatare de agregate fără acte de reglementare și 1 pentru edificarea de construcții fără acte de reglementare de gospodărire a apelor. Totodată, s-au întreprins demersuri pentru recuperarea contravalorii prejudiciilor rezultate din volumul de agregate minerale extras ilegal, valoarea estimată fiind de 104.991,27 lei.
”Legea trebuie respectată indiferent de activitatea pe care o desfășurăm. Exploatarea ilegală a agregatelor minerale are consecințe negative majore și iremediabile, atât asupra mediului, cât și asupra lucrărilor hidrotehnice sau a infrastructurii rutiere. Nu în ultimul rând, efectele se resimt și în plan economic, iar stoparea ilegalităților are consecințe benefice asupra bugetului și a nivelului economiei în general”, a declarat Relu Adam, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret.
Administrația Bazinală de Apă Siret, prin activitatea de inspecție, se asigură că folosințele de apă funcționează cu respectarea legislației în domeniu, iar inspectorii efectuează pe tot parcursul anului controale planificate, tematice, inopinate ori de altă natură care sunt specifice acestei activități, transmite instituția într-un comunicat.