Carnea roșie și procesată mărește riscul de diabet de tip 2!
Consumul frecvent de carne roșie, în special procesată, este asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2. Aceasta este concluzia unei analize a 31 de studii, publicată în revista The Lancet Diabetes&Endocrinlogy, transmite CNN.
Dr. Nita Forouhi, profesor de sănătate și nutriție la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie, autorul principal, a declarat că această cercetare cea mai cuprinzătoare, având meritul de a demonstra legătura dintre carnea procesată și carnea roșie neprocesată cu diabetul de tip 2.
Cercetătorii au analizat date aparținând unui număr de două milioane de persoane din 20 de țări. Ei au luat în considerare și alți factori: ”calitatea dietei, activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool, aportul de energie și indicele de masă corporală care ar putea afecta rezultatele acestei cercetări și care altfel ar putea exagera sau masca relația dintre carne și diabetul de tip 2”, a adăugat dr.Forouhi.
Totuși, datele nu au permis cercetătorilor să țină seama de alți factori, care ar putea contribui și ei la apariția diabetului de tip 2: istoricul familial, rezistența la insulină și circumferința taliei, potrivit Dr. Duane Mellor, dietetician, purtător de cuvânt al Asociației Britanice de Dietetică și membru universitar onorific la Universitatea Aston din Marea Britanie. Dr. Duane nu a fost implicat în cercetare.
Chiar și cu aceste limitări, dovezile din noul studiu și recomandările dietetice actuale pledează pentru reducerea consumului de care, a spus dr. Hilda Mulrooney, lector în nutriție și sănătate la Universitatea Metropolitană din Londra, care nu a fost implicată în studiu. ”De asemenea, ghidurile legate de dietă recomandă înlocuirea cărnii roșii și procesate cu carne de pasăre, reducerea cantității de carne consumată și orientarea spre fasole, linte și tofu, precizează dr. Mulrooney.
De altfel, un studiu recent demostrează că înlocuirea cărnii roșii și a cărnii procesate cu carne de pasăre duce la scăderea riscului de a dezvolta diabet de tip 2, a adăugat dr. Mulrooney.
Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică ce afectează modul în care organismul metabolizează zahărul (glucoza). În cazul diabetului zaharat de tip 2, organismul fie rezistă la efectele insulinei, un hormon care reglează introducerea zahărului în celule, fie nu produce suficientă insulină pentru a menține un nivel normal al glucozei. Dacă nu este ținut sub control, diabetul de tip 2 poate provoca boli de inimă și renale, inclusiv accident vascular cerebral.