Variola maimuţei (mpox) produce primii îmbogăţiţi. Acţiunile producătorului de vaccinuri cresc cu peste 3%

Publicat: 27 aug. 2024, 18:47, de Ady Ivașcu, în Internațional , ? cititori
Variola maimuţei (mpox) produce primii îmbogăţiţi. Acţiunile producătorului de vaccinuri cresc cu peste 3%

Variola maimuţei (mpox) începe să producă primii îmbogăţiţi. Acţiunile producătorului de vaccinuri Bavarian Nordic cresc cu 3,5%, pe fondul anunțării strategiei OMS pentru mpox.

Este greu de găsit o justificare a creşterii acţiunilor, alta decât anunţul OMS

Compania farmaceutică daneză Bavarian Nordic se tranzacționează marţi cu mai mult de 3% și urcă aproape de maximele de la începutul lunii august, potrivit analiştilor casei de brokeraj XTB.

Este greu de găsit o justificare pentru acest lucru, alta decât anunțul de ieri al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a aprobat un pachet inițial de 135 de milioane de dolari pentru a accelera și coordona lupta împotriva unei potențiale creșteri a infecțiilor globale cu virusul monkeypox (mpox).

Programul OMS își propune să prevină și să finanțeze prevenirea, atât din partea oamenilor de știință, cât și a instituțiilor colaboratoare.

Știrea despre virus generează o volatilitate speculativă ridicată a acțiunilor

Știrea despre virus generează o volatilitate speculativă ridicată a acțiunilor companiilor care ar putea profita de pe urma vânzării de vaccinuri, cum ar fi Bavarian (BAVA.DK), Emergent BioSolutions (EBS.US), Moderna (MRNA.US) și Biontech (BNTX.US), care sunt doar în faza de aprobare pentru produsele lor pe bază de ARNm.

Autoritățile de reglementare africane și oficialii Ministerului Sănătății estimează că în prezent sunt disponibile aproximativ 200.000 de doze de vaccin, față de cele 10 milioane necesare.

Situația cea mai dificilă este în Africa, în regiunea Congo, deși în raport cu populația numărul de cazuri este încă relativ mic. Până în prezent, virusul a fost detectat și în Suedia și Filipine.

Bavarian a declarat Centrului african pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) că este capabilă să livreze 10 milioane de doze de vaccin până la sfârșitul anului 2025 și aproximativ 2 milioane de doze, în cursul acestui an.

Vaccinul Bavarian este prezentat ca fiind mai sigur. Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase va organiza o conferință pe 29-30 august privind cercetarea mpox și controlul expansiunii virusului.

Potrivit brokerilor de la XTB, acțiunile Baavarian se tranzacționează de aproape două ori mai sus față de minimele din 2023. La baza evaluărilor se află, printre altele, așteptările privind creșterea cererii și a producției de vaccinuri împotriva mpox.

Din punct de vedere istoric, acțiunile Bavarian Nordic au fost caracterizate de o volatilitate ridicată, iar ultimii cinci ani cu greu pot fi descriși ca fiind de un succes excepțional pentru companie.

Cu toate acestea, au existat vârfuri de preț izolate în care acțiunile Bavarian au crescut mai mult decât dublu.