Dezastru fără precedent. La Galați, noul an școlar începe și în 9 școli care n-au nici măcar apă curentă

Publicat: 29 aug. 2024, 06:11, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Dezastru fără precedent. La Galați, noul an școlar începe și în 9 școli care n-au nici măcar apă curentă
Dezastru fără precedent. La Galați, noul an școlar începe și în 9 școli care n-au nici măcar apă curentă

A devenit o tradiție ca, la Galați, noul an școlar să se desfășoare și în câteva zeci de școli care nu au autorizație sanitară de funcționare din cauza grupurilor sanitare insalubre sau a unor deficiențe din sălile de clasă, dar în premieră în acest an, sute de elevi vor învăța în școli care nu au nici măcar apă la robinet.

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, Inspectoratul Școlar (ISJ) Galați a prezentat o „Informare cu privire la măsurile dispuse în vederea începerii în condiții optime a anului școlar 2024-2025. Situația autorizării unităților de învățământ”, pentru evaluarea situației din școlile gălățene la început de an școlar.

Pe de o parte, situația este mai bună decât în urmă cu 3-4 ani, pentru că a scăzut numărul școlilor și grădinițelor fără autorizație. Dacă în 2020 erau 45 de şcoli şi grădiniţe fără autorizație de funcționare, acum numărul acestora este de 26, ceea ce înseamnă că în patru ani a fost rezolvată situația din 19 școli.

Potrivit raportului ISJ Galați, sunt probleme sunt la un număr de 26 unităţi școlare, dintre care 11 din mediul urban, la Galați și Tecuci, iar alte 15 din comunele județului.

Dar la 9 din cele 26 de școli, problemele constatate de Direcția de Sănătate Publică Galați sunt foarte grave, pentru că aceste școli nu au nici măcar apă curentă, adică nu au apă la robinet.

Este vorba de Şcoala Gimnazială din satul Adam, comuna Drăgușeni, Grădiniţa din satul Stieţeşti, comuna Drăgușeni, Școala Gimnazială și Grădinița cu Program Normal din satul Zărnești, comuna Jorăști, două școli gimnaziale și o grădiniță din satul Priponești, comuna Priponești și Școala Gimnazială și Grădinița cu Program Normal din satul Ciorăști, comuna Priponești.

În total, sunt 9 școli și grădinițe care nu au primit autorizația sanitară de funcționare din cauză că nu îndeplinesc minima condiție presupusă de normele de igienă în școli, apa la robinet.

Întrebarea este cum se vor desfășura cursurile în aceste școli și grădinițe? Cine și cum va asigura apa la grupurile sanitare? Informarea ISJ Galați nu a oferit un răspuns la aceste întrebări, pentru că, evident, răspunsurile ar trebui să vină de la primarii localităților respective.