Dialogul surzilor. Șeful Casei Naționale de Pensii s-a întâlnit cu pensionarii din Galați, dar n-a răspuns întrebărilor lor

Publicat: 29 aug. 2024, 07:55, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Dialogul surzilor. Șeful Casei Naționale de Pensii s-a întâlnit cu pensionarii din Galați, dar n-a răspuns întrebărilor lor
Dialogul surzilor. Șeful Casei Naționale de Pensii s-a întâlnit cu pensionarii din Galați, dar n-a răspuns întrebărilor lor

Întâlnirea care a avut loc la Prefectura Galați între șeful Casei Naționale de Pensii și pensionarii gălățeni a fost un dialog al surzilor, pentru că pensionarii nemulțumiți de faptul că le-au fost stabilite pensii mai mici după recalculare, după ce au lucrat în condiții grele, nu au primit răspunsuri concrete, ci doar explicații sterile și promisiuni că vor rămâne cu pensia aflată în plată.

În cadrul ședinței „Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice” de la Prefectura Galaţi a avut loc o întâlnire a organizațiilor de pensionari din oraș cu președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu și doi secretari de stat la Ministerul Muncii, Francisc Oscar Gal şi Marius Ilie Stanciu.

Prin vizita la Galați a celor trei oficiali de la Ministerul Muncii s-a intenționat probabil o detensionare a situației în fieful protestelor pensionarilor, fiind de notorietate faptul că pensionarii gălățeni au fost primii din țară care, începând din 2006 și 2007, s-au organizat într-o asociație și de atunci au organizat sistematic proteste vehemente la București, la Palatul Victoria și la Ministerul Muncii, pentru obținerea drepturilor lor la o pensie decentă, în primul rând prin recunoașterea condițiilor de muncă în condiții deosebite.

Majoritatea pensionarilor gălățeni au lucrat în industrie, la Combinatul Siderurgic, Șantierul Naval, Laminorul de Tablă Intfor, Trefo – societatea de lanțuri navale ori Inetof/Elnav – societatea de elice navale și piese turnate, etc, și sunt dezavantajați de recalcularea care le-a scăzut pensiile.

La întâlnirea de la Prefectura Galați, în special pensionarii care au lucrat pe platforma siderurgică a Sidex i-au reproșat șefului casei de pensii modul în care a fost elaborată Legea 360, pentru că le-au fost anulate drepturi câștigate pentru activitatea în condiții deosebite și pensiile le-au scăzute cu sute sau mii de lei.

„Nu avem nimic cu nimeni, dar în viață nu putem să fim toți egali. Nu este corect. Legea 360 este o lege nulă. Eu am lucrat la Fabrica de Oxigen din combinat. Ați știut vreodată ce înseamnă asta? Aia, dacă exploda, pe 40 de kilometri pătrați rădea tot! Nu este corect, este inechitabil, nu poate să aibă o femeie de serviciu o pensie la fel ca mine”, a spus un fost operator la Fabrica de Oxigen de la combinatul siderurgic.

Un fost siderurgist a spus că, împreună cu soția sa, a lucrat la combinatul siderurgic, iar prin recalculare veniturile familiei au scăzut cu 800 de lei:

„Eu şi soţia am lucrat în siderurgie, soţia a lucrat 31 de ani, eu am lucrat 34 de ani. După noua recalculare, eu am luat puţin, vreo 400 de lei, dar soţia a pierdut 1.200 de lei, acum, cu recalcularea i-a luat anii ăia care erau necontributivi”.

Șeful Casei de Pensii a răspuns cu explicații sterile și promisiuni
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, nu a avut răspunsuri concrete la criticile aduse, repetând ceea ce spune și la dezbaterile televizate încă de la izbucnirea scandalului recalculării pensiilor:

„Fiecare pensionar are propriul istoric cu privire la activitatea în muncă. Contează foarte mult stagiul de cotizare realizat, contează foarte mult anul ieșirii la pensie, contează foarte mult dacă a avut acel indice de corecție foarte avantajos începând din 2019. Deci aceste lucruri contează foarte mult.

E posibil ca unii să iasă chiar de la 1 ianuarie, cu majorarea care o au de la 1 ianuarie 2025 și să aibă creșteri. E posibil ca alții să rămână un pic pe loc pentru că au beneficiat, cum v-am spus, de niște avantaje în cursul pensionării.

Vrea să vă spun că la cel care are 3.000 de lei, mai sunt pensionari, exact cum ați spus și dumneavoastră, sub el, cu pensii de 2.000 de lei, având aceeași contributivitate, până când acei pensionari cu 2.000 de lei nu ajung la nivelul celor cu 3.000, urmând ca ei să crească după aia la fel.

De fapt, acesta e principiul noii legi”, a spus Baciu, a cărui concluzie a fost una pe care pensionarii au învățat-o pe de rost:

„Nicio pensie nu va scădea chiar dacă din formula de calcul rezultă un cuantum mai mic, pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă, aflată în plată”

Practic, la întâlnirea de la Prefectura Galați și-au spus punctele de vedere, atât pensionarii, cât și șeful Casei Naționale de Pensii, dar aceste discuții nu au clarificat nimic.