Tiparniţa BNR nu a luat vacanţă. Peste 10 miliarde de lei au fost „tipăriţi” în ultimele 12 luni
Numerarul în circulaţie în afara sistemului bancar a ajuns în luna iulie 2024 la 117,68 miliarde lei, în creştere cu 1% faţă de luna iunie 2024 şi cu 9,3% faţă de luna iulie 2023, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Naţională a României (BNR), ceea ce arată că banca centrală a dat drumul la tiparniţă.
Peste 10 miliarde de lei au fost „tipăriţi” în ultimele 12 luni. De ce tipăreşte BNR miliarde de lei?
În luna iulie a anului trecut, numerarul în circulaţie în afara sistemului bancar era de 107,66 miliarde lei. În ultimele 12 luni, BNR a tipărit peste 10 miliarde de lei (echivalentul a peste 2 miliarde euro).
BNR este obligată să crească masa monetară, respectiv să „creeze” noi bani, pentru a acoperi necesarul de bani generat de creşterea preţurilor (România are cea mai ridicată rată a inflaţiei din UE), cât şi din cauza deficitului bugetar ridicat, care înseamnă practic bani în plus peste veniturile publice încasate.
Mai mult, preferinţa pentru cash în anumite zone, cum ar fi mediul rural, unde bancomatele sunt rare, şi gradul redus de digitalizare în general sunt alte posibile explicaţii pentru faptul că numerarul în circulaţie a crescut atât de mult.
Potrivit datelor BNR, depozitele overnight (conturile curente, depozitele la vedere) totalizau în luna iulie a anului în curs 300,9 miliarde lei, iar depozitele cu cu durata iniţială de până la doi ani (sunt incluse şi depozitele rambursabile după notificare la cel mult trei luni) erau de 269,56 miliarde lei.
România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE în luna iulie, de 5,8% (indicele armonizat), potrivit Eurostat.
Deficitul bugetului general consolidat a urcat în primele şapte luni ale acestui an la 71,04 miliarde de lei, reprezentând 4,02% din PIB, comparativ cu un deficit de 38,6 miliarde de lei, respectiv 2,40% din PIB, înregistrat în perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor.