Zaharova și mesajele zaharisite ale propagandei ruse: de ce l-a atacat dur pe Președintele Iohannis

Publicat: 29 aug. 2024, 16:52, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Zaharova și mesajele zaharisite ale propagandei ruse: de ce l-a atacat dur pe Președintele Iohannis

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, este la fel de cunoscută pentru retorica ei agresivă, cât și pentru modul în care jonglează cu faptele istorice, transformându-le într-un cocktail toxic de propagandă. Cea mai recentă ieșire la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, este doar un alt episod din acest serial grotesc, în care adevărul este mutilat pentru a susține un narativ absurd, în timp ce Rusia continuă să își ascundă propriile crime – istorice și actuale – sub un strat gros de minciuni.

Istoria distorsionată ca armă de propagandă

Zaharova acuză România de „revizionism istoric” și îl atacă pe Iohannis pentru că a îndrăznit să menționeze rolul Uniunii Sovietice în declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial. În viziunea acestei doamne, Pactul Ribbentrop-Molotov este probabil o invenție a Occidentului, iar Uniunea Sovietică a fost doar o victimă nevinovată care a salvat lumea cu „eforturi eroice incredibile”. Oricine a deschis vreodată o carte de istorie autentică știe că acest pact a împărțit Europa între două regimuri totalitare, permițând Germaniei naziste să își lanseze atacul asupra Poloniei și declanșând astfel conflictul mondial.

În mintea mincinosului…

Dar de ce să ne mirăm? În mintea Zaharovei, orice fapt care contrazice narativele Kremlinului este automat respins, iar vinovații sunt repede desemnați: Occidentul, NATO, și, bineînțeles, România. Acuzațiile sale că România „reabilitează criminalii naziști” și că distorsionează istoria sunt atât de ridicole încât devin de-a dreptul insultătoare pentru orice persoană care a trăit sub regimul comunist impus de URSS sau care a pierdut rude în lagărele de muncă sovietice.

Putinismul și viitorul fără viitor

Această obrăznicie nu ar fi posibilă fără suportul de la vârful Kremlinului. Zaharova nu face altceva decât să amplifice mesajele lui Vladimir Putin, care încearcă cu disperare să rescrie istoria pentru a justifica acțiunile Rusiei pe scena internațională. Dar ce se va întâmpla cu toți acești propagandiști când inevitabilul se va produce și Putin va dispărea din peisajul politic? Să nu ne amăgim: viitorul lor este sumbru. Fără protecția tiranului de la Kremlin, acești mincinoși de profesie vor fi lăsați în bătaia vântului, într-o lume care nu îi va uita și nu îi va ierta.

Un sfârșit previzibil

Tragic este că Zaharova și cohorta sa de propagandiști nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă că ceea ce construiesc nu este un viitor, ci un castel de nisip. Când Putin va fi, în cele din urmă, înlăturat – fie prin voința poporului rus, fie prin forțele nemiloase ale istoriei – regimul său de minciuni se va prăbuși la fel de repede. Și ce vor face atunci? Vor realiza, poate prea târziu, că nu mai au nici un loc în nici o societate decentă. Orice regim post-Putin, fie el mai deschis sau mai represiv, va trebui să se debaraseze de aceste figuri toxice pentru a-și reconstrui relațiile externe și pentru a reda o urmă de credibilitate Rusiei.

Vor fi îngropați împreună cu Faraonul…

Maria Zaharova și cei ca ea trăiesc într-o bulă de minciuni care, inevitabil, se va sparge. Atacurile lor la adresa liderilor care îndrăznesc să spună adevărul sunt doar manifestări ale fricii și neputinței de a controla o lume care nu mai acceptă narativele lor mincinoase. Istoria nu poate fi rescrisă la infinit, iar adevărul, oricât de mult ar încerca Zaharova și Kremlinul să-l sugrume, va ieși la suprafață. Iar când acest lucru se va întâmpla, toți acești servitori ai regimului vor descoperi că, în lipsa lui Putin, nu mai sunt nimic.