A început testarea unui medicament pentru tumori cerebale

Publicat: 30 aug. 2024, 23:17, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
A început testarea unui medicament pentru tumori cerebale
gliom tumori cerebrale medicament test Marea Britanie

Un băiat este primul pacient din Marea Britanie care participă la un studiu global, ce testează un nou medicament pentru tumori cerebrale.

Leon are șase ani, este din Peterborough, are o tumoare cerebrală inoperabilă și a fost inclus în studiul de la Cambridge University Hospitals (NHS) Foundation Trust (CHU), transmite BBC.

Studiul urmărește să stabilească dacă noul medicament este eficient pentru un anumit grup de pacienți cu tumori cerebrale, comparativ cu chimioterapia, și dacă poate fi luat săptămânal sub formă lichidă sau de capsulă.

Leon a fost diagnosticat cu gliom de grad scăzut în 2023, în urma unor simptome, printre care dureri de cap.

Tumora a fost evidențiată la scanarea RMN, care a indicat și faptul că nu poate fi extirpată în condiții de siguranță pentru pacient.

Noul medicament este produs de o companie de biotehnologie din SUA și este conceput pentru stabilizarea și micșorarea tumorii, pentru diminuarea efectelor secundare pe termen lung ale tratamentelor combinate.

Pentru pacienți cu glioame de grad scăzut, recidivante sau refractare, medicamentul a dat rezultate promițătoare, spune profesorul Matthew Murray, cercetător principal la Cambridge University.

Glioamele sunt tumori care apar în creier sau măduva spinării (sistemul nervos central). Aceste tumori se nasc din celule din care este format creierul (celule gliale), care au rolul de a hrăni, a apăra și a modula activitatea neuronilor.