Imagini dramatice din Delta Neajlovului: Parcul Natural Comana, aproape secat din cauza secetei severe
Parcul Natural Comana, cunoscut și sub denumirea de Delta Neajlovului, se confruntă cu o scădere drastică a volumului de apă, iar o mare parte din suprafața sa este acum secată. În imaginile surprinse de Inquam Photos, realizate de George Călin, se poate observa cum această a doua deltă ca biodiversitate și suprafață din România, după Delta Dunării, arată mai degrabă ca un teren viran cu trestii, decât ca un habitat bogat în viață sălbatică.
Delta Neajlovului găzduiește 141 de specii de păsări, din care jumătate sunt protejate la nivel internațional, 19 specii de pești (inclusiv două specii endemice: țigănușul și cleanul de Comana) și 31 de specii de mamifere. Acum, acest ecosistem complex este serios amenințat de secetă, pe fondul schimbărilor climatice.
Potrivit organizației Greenpeace România, seceta este cauzată de schimbările climatice alimentate de emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activități umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili. Alin Tănase, Coordonator de Campanii în cadrul Greenpeace România, a declarat: „Evenimentele meteo extreme, cum ar fi canicula prelungită, seceta și scăderea alarmantă a nivelului resurselor de apă, sunt semnale clare ale unei crize climatice în intensificare, care nu mai poate fi neglijată.”
La nivel național, România se confruntă cu secarea a patru râuri și alte 37 de râuri în pericol de a rămâne fără apă, afectând 658 de localități care primesc apă cu restricții și alte 270 de localități fără sisteme centralizate, unde fântânile au secat complet.
Reprezentanții Greenpeace subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru a reduce dependența de combustibilii fosili și a promova soluții energetice durabile, care să protejeze resursele de apă și mediul înconjurător pentru generațiile viitoare.