Ursula von der Leyen îndeamnă Europa să se înarmeze

Publicat: 30 aug. 2024, 23:02, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Ursula von der Leyen îndeamnă Europa să se înarmeze
Foto: delfi.lt

În fața ameninţărilor geopolitice, în special a războiului Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană nu a făcut suficient, încă, pentru a creşte capacităţile proprii de producţie de armament, a declarat vineri, 30 august, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,

„Protejarea Europei este prima datorie a Europei. Şi, în timp ce NATO trebuie să rămână centrul apărării noastre colective, avem nevoie de un pilon european mult mai puternic”, a declarat von der Leyen la forumul GLOBESEC, o conferinţă de securitate ce are loc la Praga.

Şefa Comisiei a mai spus că este o iluzie că UE a făcut suficient în domeniul securităţii la începutul acestui deceniu. Ea consideră că a doua jumătate a deceniului va fi o perioadă cu risc ridicat.

„Noi, europenii, trebuie să fim în gardă. Trebuie să ne reorientăm atenţia pe dimensiunea de securitate în tot ceea ce facem. Trebuie să ne gândim la Uniunea noastră ca la un proiect intrinsec de securitate. Europa Centrală are un rol crucial de jucat. Acesta este motivul pentru care sunt atât de fericită să fiu astăzi aici la GLOBSEC, deoarece trebuie să fiți în centrul securității europene. Trebuie să fiți în centrul viitorului Uniunii noastre. Contez pe voi! „, a mai spus Ursula von der Leyen.