Simona Bucura-Oprescu, despre erorile în deciziile de recalculare a pensiilor: Putem revizui deciziile de recalculare a pensiilor atât din oficiu, cât şi în baza solicitării pensionarului

Publicat: 31 aug. 2024, 14:17, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Simona Bucura-Oprescu, despre erorile în deciziile de recalculare a pensiilor: Putem revizui deciziile de recalculare a pensiilor atât din oficiu, cât şi în baza solicitării pensionarului
Simona Bucura-Oprescu, despre erorile în deciziile de recalculare a pensiilor: Putem revizui deciziile de recalculare a pensiilor atât din oficiu, cât şi în baza solicitării pensionarului

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit asigurări că eventualele erori în recalcularea pensiilor vor fi corectate prompt, subliniind că deciziile pot fi revizuite atât din oficiu, cât și la solicitarea pensionarilor.

Simona Bucura-Oprescu, lămuriri despre pensii

În cadrul unei emisiuni la Prima TV, ministrul a fost întrebat dacă a simțit vreo opoziție din partea instituțiilor sau angajaților subordonați în timpul procesului de recalculare a pensiilor. Ea a subliniat că, în loc să se concentreze pe potențiale piedici, a preferat să pună accent pe ce era cu adevărat important: finalizarea recalculării pensiilor într-un mod corect și eficient.

Bucura-Oprescu a evidențiat că eforturile echipei sale au dus la eliminarea unui prag restrictiv de 9,4%, care, dacă ar fi rămas în vigoare, ar fi blocat creșterea pensiilor până în 2070. Ea a mulțumit tuturor celor implicați în acest proces, menționând că legea a fost adoptată de Guvern, aprobată de Parlament, și că normele necesare au fost elaborate și aprobate.

”Am finalizat recalcularea. În momentul în care am devenit ministru al Muncii şi Solidarităţii Sociale, în procesul de evaluare a dosarelor de pensie, adică trecerea lor în format electronic, am găsit un număr de peste 1000 de dosare care nu erau finalizate şi circa 70% dintre dosare erau deja evaluate.

Adică, cu alte cuvinte, deşi au rămas dosarele cele mai vechi, cu complexitatea cea mai ridicată, în general cele pe Legea 27/1966 (n.r. – privind pensiile de asigurări sociale de stat şi pensia suplimentară) şi cele pe Legea 3/1977 (n.r. – privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţa socială), colegii noştri, şi le mulţumesc pentru asta, de la evaluare şi colegii noştri din casele de pensii, au reuşit foarte rapid să se mobilizeze şi să finalizeze asta”, a afirmat Simona Bucura – Oprescu.

Ministrul a explicat că, în momentul în care a preluat funcția, peste 1.000 de dosare de pensii nu fuseseră încă finalizate, iar aproximativ 70% din dosare erau deja evaluate. Aceasta a subliniat că, deși dosarele rămase erau cele mai complexe, echipa sa a reușit să finalizeze rapid procesul, punând un accent deosebit pe respectarea termenelor și a calității muncii.

Referitor la potențialele erori în recalcularea pensiilor, Bucura-Oprescu a menționat că acestea reprezintă un procent foarte mic, de doar 0,025% din totalul deciziilor emise. Ea a reafirmat angajamentul ministerului de a corecta orice greșeală, subliniind că legea permite revizuirea deciziilor atât din proprie inițiativă, cât și la cererea pensionarilor.

Ministrul a subliniat importanța muncii depuse în favoarea pensionarilor, afirmând că obiectivul principal a fost acela de a aduce beneficii reale acestora. „Nu am tăiat pensii, nu le-am înghețat, ci ne-am concentrat pe a găsi soluții și a asculta nevoile lor”, a declarat Bucura-Oprescu. Ea a dat asigurări că, în cazul în care au fost comise greșeli, acestea vor fi corectate, iar pensionarii pot conta pe un angajament ferm din partea sa și a echipei ministeriale.

”Noi nu am tăiat pensii, noi nu am îngheţat pensii. Noi nu am criticat pensionarii, din contră, am încercat să-i ascultăm cu atenţie şi să găsim soluţii. Nu ne-am plâns de timpul foarte scurt pe care l-am avut la dispoziţie. Suntem concentraţi pe munca noastră, iar dacă am greşit ceva, pensionarii au angajamentul meu ferm că vom îndrepta.

Nu există lucru în viaţă care să nu poată fi îndreptat, cu atât mai mult într-o chestiune de politică publică atât de amplă. În ceea ce priveşte o politică publică atât de amplă. Acum deja trecem la punerea în aplicarea legii. Vom evalua dacă sunt aspecte unde putem să îndreptăm şi le vom îndrepta.

Dar important este ca pensionarii să ştie că am făcut acest lucru pentru dânşii şi că atât noua lege a pensiilor, cât şi procesul de recalculare sunt făcute cu gândul la dânşii şi la viaţa dânşilor şi că ne dorim să fie o formă de respect după o viaţă de muncă.  Dacă am greşit ceva, au angajamentul ferm că vom face tot ceea ce ţine de noi, astfel încât să îndreptăm”, a mai afirmat Simona – Bucura Oprescu.