Arobs, cea mai mare companie din IT listată la BVB, profit net de 10,8 milioane lei, în S1
Compania antreprenorială Arobs Transilvania Software, cel mai mare emitent din sectorul IT listat la Bursa de Valori Bucureşti, a încheiat primul semestru din 2024 cu un profit net de 10,8 milioane lei, în scădere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă din 2023.
Cifra de afaceri a scăzut cu 6%, până la 206 milioane lei, se arată în raportul semestrial remis de companie BVB.
Arobs are o capitalizare bursieră de 962 milioane lei, potrivit datelor BVB.
“Prima jumătate a anului 2024 a fost marcată de o serie de provocări dar şi de oportunităţi semnificative pentru AROBS Transilvania Software, în general în sectorul de securitate cibernetică, implementare de proiecte de inteligenţă artificială (AI), cât şi de operaţiunea de majorare a capitalului social finalizată la începutul lunii iulie 2024”, spune Voicu Oprean, acţionar majoritar şi CEO.
EBITDA normalizată a atins 34 de milioane de lei cu o marjă de 16%, în timp ce profitul net normalizat s-a ridicat la 16 milioane de lei, cu o marjă de 8%, după excluderea efectului non-cash generat de programele de stock option plan implementate, continuă el.
“În această perioadă dificilă, eliminarea beneficiilor fiscale aferente sectorului IT a venit într-un moment complet inoportun şi a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre, AROBS preluând în mare parte efortul fiscal asociat cu creşterile de taxe de la începutul acestui an. Cu toate acestea, am reuşit să menţinem stabilitatea prin măsuri strategice de optimizare a costurilor şi eficientizare a structurii organizaţionale. Toate acestea au fost corelate cu o scădere a cererii la nivelul unor industrii ciclice, precum automotive, şi amânarea lansării unor proiecte noi”.
În ceea ce priveşte activitatea segmentelor de business ale grupului, segmentul de „Servicii Software” a continuat să fie pilonul principal al companiei, generând venituri de 166 milioane de lei, ceea ce reprezintă o pondere de 81% din cifra de afaceri totală, potrivit raportului semestrial.
În pofida diminuării cererii, la nivel global, pentru servicii software în prima parte din 2024, conducerea grupului investeşte în verticale cu potenţial de creştere precum securitate cibernetică şi integrarea AI-ului la nivelul soluţiilor software oferite, având convingerea că organizaţiile si companiile cu care colaborează au nevoie în continuare să implementeze procese noi de la digitalizare până la cele complexe de transformare digitală, proiecte de securitate informatică şi de integrare a AI-ului in activitatea curentă.
Veniturile din cel de-al doilea segment de business, „Produse Software”, au crescut cu 12%, ajungând la 38 de milioane de lei, susţinute de tendinţa de creştere a pieţei, în special în zona de management de flotă, optimizarea afacerilor, soluţii HR şi implementarea de proiecte digitale în sectorul privat în principal.