Zona euro a înregistrat în august cel mai mic nivel al inflației, din ultimii trei ani
Inflaţia din zona euro a scăzut, în luna august 2024, la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, ajungând la 2,2%, arată datele Biroului de statistică Eurostat.
Această evoluție crește aşteptările mediului financiar și de afaceri, pentru o reducere a dobânzii cheie de către Banca Centrală Europeană, în septembrie, comentează analiștii CNBC.
Încetinirea inflaţiei de la 2,6% în iulie a fost în conformitate cu prognoza economiştilor, potrivit agenției de Reuters, care a intervievat mai mulți analiști.
Inflaţia de bază – excluzând componentele mai volatile ale energiei, alimentelor, alcoolului şi tutunului – a încetinit la 2,8% în august, de la 2,9% în iulie, potrivit unui sondaj Reuters.
Euro a continuat să scadă faţă de lira sterlină după publicarea datelor, tranzacţionându-se cu 0,1% mai jos, la 0,8408 lire sterline pe unitate. Euro a crescut cu 0,04% faţă de dolarul american, până la 1,1083 dolari pe unitate, în timp ce investitorii se pregătesc pentru reducerea ratei dobânzii de către Rezerva Federală, în septembrie, arată CNBC.
Aceasta evoluție vine după ce creşterile de preţ din Germania, cea mai mare economie a zonei euro, care au înregistrat o încetinire peste aşteptări, la 2%, în august, pe o bază armonizată a zonei euro.
Economiştii de la ING se aşteaptă ca inflaţia de bază în zona euro să se mențină peste nivelul 2,5% pentru restul anului, pe fondul rigidităţii prețurilor la bunuri şi servicii.
Banca Centrală Europeană și-a lăsat neschimbată rata dobânzii de referință, în ședința din 29 august, iar în acest timp ce consiliul BCE de stabilire a ratelor de dobândă și președinta Christine Lagarde își fac timp pentru a se asigura că inflația este sub control înainte de a reduce din nou dobânzile.
Decizia lasă rata de depozit la 3,75%, unde s-a situat după o reducere a ratei cu un singur sfert de punct la întâlnirea anterioară din 6 iunie.
Asta înseamnă că cumpărătorii de case și companiile care speră în dobânzi mai mici în Europa vor trebui să aștepte cel puțin până la ședința băncii din septembrie, pentru un credit mai accesibil.
Lagarde nu s-ar angaja la o reducere a ratei nici măcar la întâlnirea din 12 septembrie, spunând că „această chestiune rămâne în discuție și o decizie de reducere a dobanzii va fi stabilită pe baza tuturor datelor disponibile”, înainte de întâlnire.
Lagarde a fost întrebată în cadrul unei conferințe de presă post-decizie despre impactul potențial al tarifelor vamale mai mari ale SUA asupra importurilor, dacă fostul președinte Donald Trump revine în funcția de președinte la alegerile din noiembrie. „Nu voi specula cu privire la evoluțiile politice”, a spus ea.