Fondurile europene de investiții și-au dublat participațiile în industria de armament
Fondurile de investiții ESG din Europa investesc mai mult în industria de armament, dublându-și participțiile, pe fondul conflictelor militare.
Doar conflictul militar din Ucraina a determinat, în ultimii doi ani, o creștere a investițiilor în sectorul de apărare și în companiile care produc armament.
În Europa, fondurile de investiţii axate pe criterii de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) s-au orientat către afacerile din zona armamentului, acest domeniu fiind, acum, unul dintre cele mai profitabile, consideră analiștii.
Din februarie 2022, de la debutul conflictului din Ucraina, fondurile europene de investiții ESG și-au dublat participațiile deținute în companii din sectorul apărării.
În vremuri de război și criză economică averile bogaților lumii cresc considerabil.
Aproximativ o treime din fondurile din Europa și Marea Britanie axate pe criterii de mediu, sociale și de guvernanță au acum investiții de 7,7 miliarde de euro în sector, comparativ cu 3,2 miliarde de euro în primul trimestru al anului 2022, conform unei analize realizate pentru Financial Times de Morningstar Direct.
Deși creșterea investițiilor se datorează majorării prețurilor acțiunilor companiilor din sectorul apărării, mulți investitori au adoptat și poziția guvernelor privind susținerea producătorilor de armament. „Situația din Ucraina a adus în prim-plan această idee: Ne putem apăra cu adevărat?”, a spus Sonja Laud, director de investiții la Legal and General Investment Management.
În timp ce investițiile în arme controversate, precum bombele cu dispersie și minele antipersonal, așa cum sunt definite în tratatele internaționale, sunt interzise, Laud consideră că apărarea poate fi văzută ca fiind sustenabilă.
Companiile ar trebui evaluate individual, la fel și armele pe care le produc și țările în care vând.
Analiza Morningstar arată, de asemenea, că numărul fondurilor ESG din Europa care dețin mai mult de 5% în companii din sectorul aerospațial și al apărării s-a triplat, de la 22 la 66 în ultimii doi ani.
Michael Field, Strategist la Morningstar, a declarat că sectorul a fost întotdeauna un „teren minat ESG, dar acest lucru se schimbă în mintea investitorilor” în urma conflictului din Ucraina.
Deși valoarea deținerilor fondurilor în sectorul aerospațial și de apărare este încă mică în raport cu activele lor totale, reprezentând mai puțin de 1%, sectorul s-a transformat de la a fi „relativ neinteresant în mintea multor investitori” la unul în care mulți „simt că trebuie să investească, altfel riscă să rămână în urmă”, a spus Field.
Participațiile în fonduri mutuale și fonduri tranzacționate la bursă (EFT) cu tematică de apărare s-au triplat de la 5,8 miliarde de dolari în ianuarie 2022 la 17,6 miliarde de dolari în iulie 2024, conform datelor de la LSEG Lipper.