România plătește cele mai mari dobânzi la bonduri din UE

Publicat: 03 sept. 2024, 12:18, de Cristian Dogaru, în Finanțe , ? cititori
România plătește cele mai mari dobânzi la bonduri din UE

Randamentul obligațiunilor de stat pe 10 ani e superior dobânzii de politică monetară a BNR, fapt ce denotă lipsa de entuziasm a investitorilor.

Într-un clasament realizat de worldgovernmentbonds.com România ocupă locul 22, cea mai avansată poziție dintre statele din Uniunea Europeană

Pe primele locuri sunt Turcia (dobânda 28,3%), Zambia (26,4%), Egipt (23%), Nigeria (19,5%), etc.

Imediat deasupra României găsim Islanda cu 7% (statul nu este membru UE-locul 18), Botswana (7,04%), India (6,99%), Indonezia (6,74%).

România plătește o dobânda de 6,7% pentru obligațiunile pe 10 ani în moneda locală și pentru a evalua mărimea acestor costuri ar trebui să le corelăm cu ratingul de țară și cu dobânda de politică monetară a băncii centrale.

Când ratingul de țară este bun costurile de refinanțare sunt mici. iar când dobânzile bondurilor sunt inferioare dobânzii de politică monetară acest fapt poate denota fie o economie controlată (vezi cazul Turciei unde dobânda de politică monetară este de 50% iar dobânzile bondurilor pe 10 ani de 28%), fie una în care investitorii au încredere să își plaseze banii.

Cum stau statele cu rating similar?

România are rating BBB- (oferit atât de Standard & Poor’s cât și de Fitch Ratings).

Același rating îl au Grecia, Ungaria, India, Peru, Kazahstan, Mauritius.

Grecia se împrumută pe 10 ani cu 3,4% în euro (dobânda de politică monetară e de 4,25%) beneficiind de statutul sau de stat membru în uniunea monetară europeană. Grecia a fost la un pas de faliment la precedenta criză financiară, a restructurat o parte din datorie, a trecut printr-un program amplu de ajustări în economie și acum are costuri de refinanțare mai bune ca România.

Ungaria plătește o dobânda pe 10 ani de 6,4% la o dobândă de politică monetară de 6,75%.

Kazahstan are dobânzi de 13,3% la bonduri față de dobânda băncii centrale de 14,2%.

Precum România, India, Peru și Mauritius au dobânzi ale bondurilor mai mari decât dobânda de politică monetară: India 6,99% vs 6,50%, Peru 6,54% vs 5,50%, Mauritius 5% vs 4.5%.

Printre vecini, Polonia, o țară cu rating A, plătește dobânzi de 5,5% (dobânda de politică monetară 5,75%), Cehia cu rating AA  plătește dobânzi de 3,9% (dobânda de politică monetară e de 4,5%).

Faptul că dobânzile bondurilor pe 10 ani din România sunt superioare dobânzii BNR reprezintă efectul majorării accelerate a datoriei publice, mai nou autoritățile apelând în disperare de situație la tot soiul de scheme de bonificare a bun platinicilor și reducere a penalităților rău platinicilor care își achita până la finalul anului restanțele față de stat, doar-doar se va reduce deficitul bugetar și nevoia unor noi impruturi mai mari.

Să nu uităm că în 2008 aveam o datorie de 13% din PIB și acum tindem spre una de 52% din PIB.

Cele mai mici dobânzi le plătește Elveția, țară cu rating AAA (0,49% la dobânda de politică monetară de 1,25%) și Japonia, țară cu rating A, (0,92% la dobânda de politică monetară de 0,25%).

Elveția a reprezentant mereu o țară de refugiu în caz de criză financiară (va amintiți ce au pățit debitorii în franci elvețieni la criză din 2009-2010?) iar Japonia începe să resimtă efectul supraîndatorării (200% din PIB e datoria publică, din fericire majoritatea fiiind deținută de localnici) de aici și dobânda semnificativ mai mare decât cea a politicii monetare într-un stat în care deflația a fost regula jocului în ultimii ani.