„Rușinea” României: Câți oameni nu au acces la energie electrică.

Publicat: 03 sept. 2024, 17:07, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Foto: spotmedia.ro

Numărul gospodăriilor fără electricitate din România era de aproape 5.500 în luna aprilie a acestui an, conform unui comunicat al asociației Energie Inteligentă. Aproape 5.000 de copii se numără printre cele 11.600 de persoane care locuiesc în gospodării fără curent electric.

„Politicile de eradicare a acestei „rușini” a României, propuse de acum 6 luni de Asociația Energia Inteligentă, au rămas în mare parte fără ecou. Ministerul Energiei, prin ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a implicat activ şi a sprijinit AEI în activitatea de electrificare a caselor în regim de voluntariat. Asociaţia Energia Inteligentă a prezentat în luna aprilie 2024 rezultatele inventarierii locuinţelor neracordate la reţeaua de curent electric din România şi a întocmit „Registrului Electronic Naţional al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România” (RENGEER), care a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani”, spune asociaţia de profil.

Potrivit sursei citate, 87% din totalul caselor fără energie electrică nu au cadastru, ceea ce face dificilă abordarea instituţională a rezolvării acestei probleme, iar 64% dintre persoanele care locuiesc în aceste imobile au venituri estimate sub venitul minim/persoană şi gospodărie în România.

Totodată, în peste jumătate dintre cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil, în timp ce pentru 10% nu există drumuri de acces.

Ca urmare a acestei inventarieri, AEI a propus dezvoltarea unor iniţiative, precum: Energie pentru Viaţă – programe responsabilitate socială care să permită electrificarea caselor greu accesibile, fără căi de acces şi care nu sunt atractive a fi electrificate în regim comercial prin programe specifice – activitate la care Ministerul Energiei s-a implicat activ; Extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice fezabile – obligaţie impusă operatorilor de distribuţie în a 5-a perioadă de reglementare; „Casa Verde pentru Sărăcie Energetică Extremă”.

Asociaţia Energia Inteligentă a finalizat pe data de 31 august 2024 o nouă etapă în care a electrificat nouă case dintr-un cătun al oraşului Câmpeni şi s-a ajuns astfel ca, în ultimii patru ani, să electrifice 51 de imobile (39 de case, 10 stâne şi două refugii montane), din 25 de localităţi şi cinci judeţe.