Dictatorul decretează începerea Crăciunului pe 1 octombrie: o decizie neobișnuită într-o țară în criză politică

Publicat: 04 sept. 2024, 13:40, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Dictatorul decretează începerea Crăciunului pe 1 octombrie: o decizie neobișnuită într-o țară în criză politică

Liderul autoritar al Venezuelei, Nicolás Maduro, a anunțat recent începutul Crăciunului în țară, decretând că sărbătorile vor începe oficial pe 1 octombrie. Această decizie, făcută cunoscută în cadrul emisiunii sale săptămânale de televiziune, a fost primită cu entuziasm de susținătorii săi, dar vine într-un context marcat de tensiuni politice și represalii.

Maduro a declarat: „Septembrie miroase a Crăciun!” și a continuat, „În acest an, pentru a vă onora pe toți, voi decreta începutul Crăciunului la 1 octombrie. Crăciunul a sosit pentru toată lumea, în pace, bucurie și securitate!” Această proclamație este departe de a fi un eveniment izolativ, dar mai degrabă un element dintr-o serie de gesturi similare care au caracterizat mandatul său.

Decizia de a începe Crăciunul devreme coincide cu o perioadă extrem de tensionată pentru Venezuela. În luna iulie, Maduro a obținut un al treilea mandat prezidențial într-un scrutin contestat, alegeri care au fost criticate pe scară largă atât de comunitatea internațională, cât și de opoziția din țară. Liderul opoziției, Edmundo Gonzalez, a fost recent vizat de un mandat de arestare sub acuzația de „infracțiuni asociate terorismului” și nu a răspuns la citațiile privind o anchetă legată de site-ul opoziției care a publicat rezultate ale votului contestate.

În această perioadă de criză, Venezuela se confruntă cu o represiune severă a protestelor. Aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate, iar mulți venezueleni aleg acum să părăsească țara sau să rămână ascunși din teama represaliilor. Maduro a ordonat deschiderea a două noi închisori pentru a găzdui protestatarii și a lansat „Operațiunea Knock-Knock”, o campanie de intimidare care folosește numele unui cântec popular de Crăciun pentru a simboliza presiunea asupra criticilor guvernamentali.

În ciuda acestui climat de teroare, Maduro continuă să promoveze sărbătorile, având în vedere că Crăciunul în Venezuela este adesea marcat de bonusuri pentru angajați și ajutoare guvernamentale. Anul trecut, Maduro a decretat începutul Crăciunului pe 1 noiembrie, iar în 2021, în mijlocul pandemiei COVID-19, a avansat sărbătorile la 4 octombrie ca măsură economică.

Această accelerare a Crăciunului nu a fost bine primită de toată lumea. Conferința episcopală venezueleană a protestat împotriva acestei mișcări, subliniind că sărbătoarea „nu trebuie să fie folosită în scopuri politice sau propagandistice” și că, potrivit tradiției, Crăciunul începe pe 25 decembrie.

În timp ce Maduro și susținătorii săi se bucură de sărbători înainte de termen, Venezuela rămâne în fruntea agendei internaționale din cauza climatului său politic turbulent și a represiunii continue, reflectând un contrast marcat între festivitatea anunțată și realitatea cotidiană a cetățenilor săi.