Simona Bucura-Oprescu și ministrul de Stat Bavarez al Familiei au semnat o Declarație Comună de Intenție pentru cooperarea în domeniul economiei sociale

Publicat: 04 sept. 2024, 19:38, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Simona Bucura-Oprescu și ministrul de Stat Bavarez al Familiei au semnat o Declarație Comună de Intenție pentru cooperarea în domeniul economiei sociale
Simona Bucura-Oprescu și ministrul de Stat Bavarez al Familiei au semnat o Declarație Comună de Intenție pentru cooperarea în domeniul economiei sociale

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat semnarea unei Declarații Comune de Intenție cu omologul său bavarez, Ulrike Scharf, ministrul de Stat Bavarez al Familiei, Muncii și Afacerilor Sociale.

Evenimentul a avut loc la sediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale din România, marcând un pas important în consolidarea relațiilor de cooperare dintre România și landul Bavaria din Germania, cu accent pe dezvoltarea economiei sociale.

Semnarea acestui document a fost precedată de o serie de discuții comune între guvernele României și Bavaria, în contextul celebrării a 25 de ani de cooperare instituțională între cele două regiuni. La ceremonie a participat și ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer, subliniind importanța relațiilor bilaterale și angajamentul ambelor părți pentru colaborare.

Prin această Declarație Comună de Intenție, România și Bavaria își propun să aprofundeze cooperarea în sectorul economiei sociale, un domeniu esențial pentru promovarea dezvoltării durabile și a incluziunii sociale. Ministrul Simona Bucura-Oprescu a subliniat importanța continuării colaborării deja existente, afirmând că această inițiativă se aliniază Planului European de Acțiune pentru Economia Socială, adoptat de Comisia Europeană.

Ea a evidențiat că acest acord va sprijini crearea unui cadru favorabil pentru economia socială atât în România, cât și în Bavaria, și a exprimat ambiția ca cel puțin un procent din PIB-ul României să fie generat de activitățile întreprinderilor sociale.

„Mă bucură prezența dumneavoastră, astăzi, la Ministerul Muncii. Este o garanție a faptului că vom continua lucrurile bune începute deja împreună. Este important să ne coordonăm politicile privind ocuparea, trebuie să investim mai mult atât în formare, cât și în îmbunătățirea competențelor. D

eclarația semnată astăzi are în vedere Planul European de Acțiune pentru Economia Socială adoptat de Comisia Europeană și vine în sprijinul dezvoltării unor condiții-cadru favorabile pentru economia socială atât în România, cât și în Bavaria. Semnarea acestei Declarații reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale și în dezvoltarea de noi #parteneriate care să sprijine economia socială, contribuind astfel la crearea unor societăți mai echitabile și mai incluzive.

Obiectivul meu este ca cel puțin un procent din PIB-ul României să fie generat de activitățile întreprinderilor sociale”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

De asemenea, Ulrike Scharf, ministrul bavarez, a declarat că semnarea acestei declarații reprezintă o onoare și că aceasta va întări și mai mult legăturile deja existente între cele două regiuni. Ea a menționat că Bavaria și România au derulat deja proiecte comune de succes și că există un potențial considerabil pentru extinderea cooperării.

Inițiativa include o serie de acțiuni menite să faciliteze schimbul de bune practici, întâlniri între reprezentanți ai ambelor țări și promovarea antreprenoriatului social.

În plus, discuțiile dintre cei doi miniștri au abordat și alte teme de interes comun, precum deficitul de forță de muncă, întărirea colaborării în ceea ce privește securitatea la locul de muncă și drepturile angajaților, precum și recunoașterea drepturilor de securitate socială.

Prin semnarea acestei Declarații Comune de Intenție, România și Bavaria și-au reafirmat angajamentul de a dezvolta relații de cooperare care să contribuie la crearea unor societăți mai echitabile și incluzive, bazate pe principiile economiei sociale.