ANSVSA promite despăgubiri rapide pentru oile sacrificate. Exporturile nu sunt blocate!

Publicat: 05 sept. 2024, 06:56, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
ANSVSA promite despăgubiri rapide pentru oile sacrificate. Exporturile nu sunt blocate!
Foto: Facebook

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu, a declarat, miercuri, că pentru 30 de zile este interiză transportarea ovinelor pe teritoriul național, din cauza pestei. Peste 238.000 de ovine au fost deja sacrificate, iar autoritățile promit despăgubiri în termen de 30 de zile pentru fermierii afectați, dacă aceștia aveau oile înregistrate.

ANSVSA, împreună cu Ministerul Agriculturii și Ministerul de Interne, va emite un ordin pentru a interzice mișcarea animalelor, pentru 30 de zile, pe teritoriul național. Vom intensifica tot ce înseamnă controale pe punctele de frontieră.

Am primit rezultatul auditului de la Comisia Europeană, care a spus foarte clar că serviciile veterinare din România și-au făcut datoria și singura modalitate de a eradica cât mai rapid această epizootie de pe teritoriul României este ca în momentul în care avem un focar să ucidem prin incinerare și îngropare.

După ședința de luni s-a concluzionat faptul că fermierii care respectă legea vor primi despăgubiri într-un timp foarte scurt. Legislația prevede 90 de zile, împreună cu domnul prim-ministru am spus că în maxim 30 de zile statul român face acest efort și despăgubește fermierii afectați, în ideea de a înlocui cât mai rapid efectivele, pentru că suntem o țară cu tradiție, suntem o țară care exportăm foarte mult”, a declarat Bociu.

Potrivit șefului ANSVSA, astăzi s-a reușit stingerea a 10 focare de pestă din Tulcea și 10 din Constanța. Pentru a lămuri cum virusul a ajuns din Tulcea până în Timiș, o anchetă este în derulare.

ANSVSA anunță că exporturile nu sunt blocate

Șeful ANSVSA mai susține că doar două țări refuză oile din România, iar comețul cu țările arabe este în curs de renegociere.

Pe 27 iunie am emis decizia Comitetului Național de Combatere a Bolilor, unde am stabilit o parte din aceste măsuri. Faptul că am lăsat efectivele de ovine să meargă spre centrele de colectare cred că e o mare realizare pentru fermierii români, în ideea de a-i sprijini să poată exporta în continuare

. În perioada următoare, o delegație publică-privată va merge în Maroc, Iordania și Arabia Saudită pentru a renegocia certificatele de export. Exporturile nu sunt blocate astăzi în România. Din Europa, Croația și Serbia nu mai primesc oi astăzi.

În ceea ce privește țările arabe, s-au făcut exporturi în Arabia Saudită, Maroc, Iordania, Algeria, deschidem săptămâna viitoare Tunia și Kuweitul ne-a dat acordul pentru a începe să exportăm”, a mai declarat Alexandru Nicolae Bociu.