Bursa de Valori București, prăbușită, pentru a doua zi consecutiv

Publicat: 05 sept. 2024, 11:41, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Bursa de Valori București, prăbușită, pentru a doua zi consecutiv

Dezastru la Bursa de Valori București (BVB), indicii s-au prăbușit, pentru a doua zi consecutiv, pe fondul turbulențelor create de Fondul Proprietatea (FP), în contextul apropiatelor alegeri din Adunarea Generală a Acționarilor, pentru posturile de conducere și administrare.

Principalul indice BET era în minus, din nou, cu 0,57 la sută, la 17.905,77 puncte, la 60 de minute de la deschiderea pieței, după ce miercuri a marcat cea mai lungă serie de şedinţe consecutive fără creşteri din ultimii doi ani.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scădere cu 0,58 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era, de asemenea, în scădere, cu 0,58 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK scăzuse cu 0,34 la sută.

Noul indice bursier BET-EF era, de asemenea, în scădere, cu 0,61 la sută.

Indicele BET-NG, al companiilor din energie și utilități, se depreciase cu 0,55 la sută.

Bursa de Valori Bucureşti s-a depreciat prin prisma indicelui BET cu 2,4 la sută, de la ultima şedinţă de creşteri, din data de 26 august. De atunci, benchmark-ul a înregistrat şase sesiuni de scădere şi a încheiat una pe zero.

Indicele de referinţă marchează astfel cea mai lungă serie de zile consecutive fără creşteri din octombrie 2022, când piaţa a coborât timp de şapte şedinţe la rând, arată datele agregate de ZF de la BVB.

Miercuri, doar BET-FI a înregistrat creşteri, susţinut de dinamica de 3 la sută a Fondului Proprietatea, venită ca urmare a aprobării ofertei de răscumpărare de acţiuni. De altfel, FP a fost cel mai lichid emitent de la Bursă, cu un rulaj de 12,4 milioane de lei.