Incertitudinile privind alegerile din SUA, impact în piața globală a aurului

Publicat: 07 sept. 2024, 15:16, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Incertitudinile privind alegerile din SUA, impact în piața globală a aurului

Aurul a înregistrat un câștig de 3,6% în august, determinat de ratele mai scăzute și de un dolar american mai slab. Publicările de date mixte în SUA au făcut direcția economiei globale mai puțin sigură. Opțiunile pe2 aur indică faptul că investitorii se pot acoperi împotriva unei combinații de reduceri mai agresive ale ratei dobânzilor de către FED, și evoluțiile aduse de incertitudinea alegerilor din SUA, arată analiștii Consiliului Mondial al Aurului (WGC).

ETF-urile globale de aur au înregistrat fluxuri de patru luni, atrăgând 2,1 miliarde de dolari, echivalentul unui plus de 29 de tone de aur, în august.

Încă o dată, toate regiunile au înregistrat fluxuri pozitive în această lună, iar ETF-urile de aur de Vest au condus fluxurile de intrare.

Fluxurile non-stop din ultimele luni au redus pierderile anuale ale ETF-urilor din aur la nivel mondial la 1,0 miliarde dolari, echivalent a 44 de tone.

În primele opt luni ale anului 2024, Asia a înregistrat cele mai mari intrări regionale (+3,5 miliarde dolari), în timp ce Europa a înregistrat o scădere de 3,4 miliarde dolari și America de Nord de minus 1,5 miliarde dolari, care au fost martorii unor ieșiri notabile ale investitorilor din piață.

Băncile centrale au demonstrat un angajament continuu de a acumula aur, în ultimele luni. Deși nivelul general al cererii raportate s-a răcit, pe măsură ce prețul aurului a continuat să crească la noi maxime record, acesta a rămas totuși pozitiv.

ETF-urile globale pe aur au înregistrat intrări patru luni la rând: toate regiunile au înregistrat fluxuri pozitive, fondurile occidentale fiind în frunte.

Forța prețului aurului și fluxurile recente au crescut AUM global cu 20% a-t-d, până la un alt vârf la sfârșitul lunii de 257 miliarde dolari.

Tranzacționarea globală cu aur a rămas activă: volumele extrabursiere (OTC) și ETF-uri cu aur au crescut, în timp ce activitățile tranzacționate la bursă s-au răcit.

,,O trecere în revistă a evoluțiilor din august arată că ETF-urile globale pe aur susținute fizic au adăugat 2,1 miliarde dolari în august, extinzându-și fluxul de intrări la patru luni. Toate regiunile au raportat fluxuri pozitive: fondurile occidentale au contribuit din nou la cea mai mare parte. Creșterea cu 3,6% a prețului aurului, asociată cu alte intrări, a crescut activele globale gestionate (AUM) cu 4,5%, până la un alt vârf de 257 miliarde dolari, până la sfârșitul lunii. Datorită intrărilor neîntrerupte între mai și august, pierderile anuale ale ETF-urilor pe aur globale s-au redus și mai mult, la 1 miliard dolari”, arată analiștii Consiliului Mondial al Aurului. (WGC).

Scăderea deținerilor de până acum în 2024 a fost, de asemenea, redusă la 44 de tone. Între timp, totalul AUM a crescut cu 20% în primele opt luni ale anului 2024. A-t-d, Asia a atras cele mai mari intrări (+3,5 miliarde USD), în timp ce Europa (-3,4 miliarde USD) și America de Nord (-1,5 miliarde USD) conduc ieșiri.

America de Nord a înregistrat fluxuri două luni la rând, adăugând 1,4 miliarde de dolari în august. Reducerea indicelui inflației, o răcire a pieței forței de muncă și mesajele conciliante din procesele-verbale ale reuniunii Fed, precum și discursul lui Powell la simpozionul de la Jackson Hole, toate au cimentat acordul pentru o reducere de la Fed în septembrie. Drept urmare, Trezoreria SUA pe 10 ani randamentul și dolarul au înregistrat scăderi abrupte în august. Scăderea costurilor de oportunitate, printre alți factori, a condus aurul la un alt nivel record și a alimentat intrările de ETF de aur.

Între timp, performanța puternică a prețului aurului a condus la exerciții de opțiuni de apel în bani ale ETF-urilor majore din aur, creând intrări considerabile la data expirării.5 În plus, tensiunile geopolitice care au crescut rapid în Orientul Mijlociu și conflictul Rusia-Ucraina în timpul luna, credem noi, au fost un alt contributor cheie.

America a înregistrat fluxuri două luni la rând, adăugând 1,4 miliarde de dolari în august. Reducerea indicelui inflației, o răcire a pieței forței de muncă și mesajele conciliante din procesele-verbale ale reuniunii Fed, precum și discursul lui Powell la simpozionul de la Jackson Hole, toate au cimentat acordul pentru o reducere de la Fed în septembrie.

Drept urmare, Trezoreria SUA pe 10 ani randamentul și dolarul au înregistrat scăderi abrupte în august. Scăderea costurilor de oportunitate, printre alți factori, a condus aurul la un alt nivel record și a alimentat intrările de ETF de aur.

Între timp, performanța puternică a prețului aurului a condus la exerciții de opțiuni de apel în bani ale ETF-urilor majore din aur, creând intrări considerabile la data maturității.

În plus, tensiunile geopolitice care au crescut rapid în Orientul Mijlociu și conflictul Rusia-Ucraina, de durată, au fost un alt contributor cheie, consideră analiștii WGC.

Fondurile europene au atras 362 de milioane de dolari în august, al patrulea flux lunar consecutiv, deși într-un ritm mai lent decât lunile precedente.

Fondurile listate în Elveția și Marea Britanie au condus fluxurile. La începutul lunii, teama care decurgea din titlurile în legătură cu relansarea popularului „comerț cu yeni” a dus la o creștere a volatilității pe piețele globale de acțiuni.

Acest lucru a stimulat, probabil, cererea de refugiu, deoarece ETF-urile de aur au înregistrat simultan intrări crescute în regiune. Și perspectivele unor reduceri suplimentare ale ratelor dobânzii de la băncile centrale locale ar fi putut să fi oferit sprijin – deși se așteaptă ca acestea să adopte un ritm mai constant și mai lent decât Fed-ul SUA.

Intrările legate de produsele de acoperire valutară au fost notabile, în special în Elveția, pe fondul întăririi monedelor locale față de dolar. Și intensificarea riscurilor geopolitice a fost un alt factor cheie de contribuție la fluxurile din regiune.

Fondurile asiatice și-au extins perioada de intrare la 18 luni. Cu toate acestea, adaosul de profit de 32 de milioane de dolari este cel mai mic din mai 2023.

India a condus din nou afluxurile în regiune, marcând cea mai puternică lună din aprilie 2019, determinată în principal de un impuls pozitiv continuu de la anunțul bugetar din iulie și de creșterea prețului local al aurului.

Japonia a înregistrat, de asemenea, intrări notabile – pentru a șasea lună consecutivă – care ar putea fi legate de volatilitatea amplificată a pieței de acțiuni și randamentele mai scăzute ale obligațiunilor de stat japoneze în august. În schimb, China a condus fluxurile de ieșiri, punând capăt seriei sale de opt luni de intrări.

Fondurile din alte regiuni au înregistrat al treilea flux lunar consecutiv în august, totalizând 264 de milioane de dolari, cel mai mare din toate timpurile. Africa de Sud a înregistrat cel mai puternic flux lunar din istorie, probabil stimulat de scăderea randamentelor pe fondul unei inflații mai scăzute decât se aștepta, care a alimentat așteptările pentru o reducere a dobânzilor interne luna viitoare. Între timp, Australia a înregistrat acum trei luni consecutive de intrări.