Noaptea trecută, Dobrogea a fost zguduită de un mesaj RO-Alert emis după ce mai multe drone de atac au pătruns în spațiul aerian al României. Autoritățile militare au ridicat de la sol două avioane pentru a interveni, iar locuitorii au privit cu spaimă cum zgomote și lumini înfricoșătoare treceau la mică distanță de casele lor.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a confirmat că cel puțin două dintre dronele folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina au traversat granița aeriană a României. În cazul uneia dintre ele, există „probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită,” fiind suspectată localitatea Periprava. Echipele MApN investighează zona pentru a găsi resturi ale dronei.
„La noi. Da’ câte-s, Doamne?! Câte pot să fie?! Mamă, s-a întors drona aia rătăcită”, povestește o femeie îngrozită, surprinsă de atac în timp ce înregistra evenimentul. Vocea ei, plină de panică, reflectă frica trăită de comunitățile din zonă, care au fost martore la un incident care părea de neconceput până acum.
Un alt incident a implicat o dronă care a survolat teritoriul românesc înainte de a reveni în Ucraina. Evenimentul a generat o mobilizare rapidă a autorităților, care continuă să monitorizeze evoluția situației în contextul intensificării atacurilor asupra granițelor cu Ucraina.
Ministerul Afacerilor Externe protestează față de violarea spaţiului aerian al României, conform unui comunicat:
”Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România.
Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Constanța, fiind transmise, la ora 2.20 respectiv ora 2.38, mesaje RO-Alert.
Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene.
În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08.
Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cu mijloace aeriene și cu echipe la sol, cercetări în zonă.
MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.
Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.”