NATO condamnă încălcarea spațiului aerian al României de către dronele rusești

Publicat: 09 sept. 2024, 06:07, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
NATO condamnă încălcarea spațiului aerian al României de către dronele rusești

NATO a condamnat încălcarea spațiului aerian românesc de către Rusia, după ce drone rusești au pătruns pe teritoriul României în timpul atacurilor aeriene asupra Ucrainei, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Cu toate acestea, Alianța nu deține dovezi care să sugereze un atac intenționat asupra unui stat membru, conform declarațiilor lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct demisionar al NATO, citat de The Guardian.

Geoană a postat pe platforma de social media X un mesaj prin care a subliniat gravitatea situației: „Deși nu avem informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”. Mesajul vine pe fondul intensificării atacurilor rusești de-a lungul flancului estic al NATO, unde țări membre, precum România și Letonia, au fost afectate de incursiuni aeriene.

Drone rusești pe teritoriul României și Letoniei

Incidentul din România a avut loc duminică dimineața, când o dronă rusească a intrat pe teritoriul țării, în timpul atacurilor Moscovei asupra unor obiective civile și infrastructuri portuare ucrainene situate de-a lungul Dunării. Ministerul român al Apărării a raportat că avioane de luptă F-16 au fost desfășurate pentru a monitoriza situația, iar locuitorii din județele Tulcea și Constanța au primit alerte prin sistemul Ro-Alert. Deși nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale imediate, situația a declanșat îngrijorări serioase.

În același weekend, Letonia a raportat un incident similar, când o dronă rusească s-a prăbușit în apropierea orașului Rezekne, după ce a pătruns în spațiul aerian al țării, cel mai probabil venind din Belarus. Ministrul leton al apărării, Andris Sprūds, a calificat incidentul drept o posibilă rătăcire a dronei, dar a subliniat nevoia de acțiune comună în fața acestor provocări.

Îngrijorări la nivelul NATO

Atât România, cât și Letonia, ambele state membre NATO, au solicitat măsuri colective pentru a contracara incursiunile aeriene rusești, care devin din ce în ce mai frecvente. Președintele leton, Edgars Rinkevics, a cerut pe X un răspuns comun din partea NATO, atrăgând atenția că numărul acestor incidente este în creștere de-a lungul flancului estic al Alianței și că este necesară o abordare coordonată.

România, care se învecinează cu Ucraina pe o distanță de 650 km, a fost afectată în repetate rânduri de fragmente de drone rusești care au căzut pe teritoriul său, dată fiind proximitatea de porturile ucrainene de pe Dunăre, ținte frecvente ale atacurilor Moscovei. În acest context, parlamentarii români intenționează să analizeze o propunere legislativă ce ar permite doborârea dronelor care invadează spațiul aerian al țării chiar și în timp de pace.

Context regional

Aceste incidente subliniază escaladarea tensiunilor în Europa de Est, pe măsură ce acțiunile Rusiei în Ucraina au repercusiuni din ce în ce mai vizibile asupra țărilor vecine. Noul ministru de externe al Ucrainei, Andrii Sîbiha, a avertizat că incursiunile rusești sunt un semnal clar al faptului că agresiunea Moscovei se extinde dincolo de granițele Ucrainei, făcând apel la sprijinul necondiționat al aliaților.