Ce mari proiecte de investiții a ratat Elon Musk de România la Nuclearelectrica

Publicat: 09 sept. 2024, 09:21, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Ce mari proiecte de investiții a ratat Elon Musk de România la Nuclearelectrica

Una dintre companiile energetice strategice ale României este condusă spre dezastru de către un director general specialist în limba rusă, care se crede Elon Musk de România, dar care a ratat investiții uriașe pentru economia românească.

PUTEREA a semnalat recent că, de vreo șapte ani,  Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) SA este condusă, pas cu pas, spre dezastru, de directorul general Cosmin Ghiță, cel care se crede Elon Musk de România (Cine este Elon Musk de România care a dirijat dezastrul de la Nuclearelectrica). Surprinzător, Elon Musk de România și-a trecut în CV că are drept specializări principale „științele politice”și „limba rusă”, așa că nu este de mirare că marile proiecte investiționale de la Nuclearelectrica sunt aproape ratate ori întârziate.

„Planul asumat de România la nivel internațional Post-Fukushima este întârziat de 13 ani”

Un document bombă transmis recent instituțiilor de forță ale statului român, de către un avertizor de integritate, evidențiază faptul că marile proiecte de investiții de la Nuclearelectrica sunt întârziate și riscă să fie ratate definitiv. „Observăm că Depozitarul Intermediar de Combustibil ARS, deși în strategia de acționari în 2016 prevedea că începând cu 2018 se va trece la MACSTOR 400- o soluție mai eficientă tehnic și economic, acest lucru nu s-a întâmplat până la acest moment”, se menționează în documentul mai sus menționat. De asemenea, „Proiectul Centrul de Control al Urgenței de pe amplasament sau Unitatea 5, deși început în 2015 și făcea parte din planul asumat de România la nivel internațional Post-Fukushima, această investiție nu este nici până în prezent finalizată, la aproximativ 13 ani de la evenimentul de la Fukushima”.

„Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă este mult întârziat și valorile reale ale proiectului depășesc cu mult sumele bugetate”

O situație deosebit de gravă semnalată instituțiilor statului român este cea de la Unitatea 1 CNE Cernavodă. „La proiectul Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă-început încă din anul 2013 prin Hotărârea acționarilor nr.27/23.12.2013, ce a aprobat Strategia și Planul de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, domnul director general Cosmin Ghiță a schimbat mai mulți conducători de proiect pe care tot dumnealui i-a numit, în 2021. Mai grav este că acest proiect l-a transferat din responsabilitatea proprie în responsabilitatea directorului CNE Cernavodă și a beneficiat de Decizia de Investiție în valoare de 1,85 de miliarde de euro prin Hotărârea Acționarilor nr. 4/23.02.2022”. Surse apropiate proiectului spun că proiectul este mult întârziat și valorile reale ale proiectului depășesc cu mult sumele bugetate, dar și posibilitatea financiară a companiei, salvarea fiind ajutoarele din partea statului.

„Proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă este coordonat de un condamnat penal care a divulgat informații nepublice”

O altă „performanță” omologată de Elon Musk de România la Nuclearelectrica vizează sfera penalului. „Proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă a fost încredințat, de către domnul Cosmin Ghiță, domnului Alexandru Havriș, tocmai cel care a suferit o condamnare într-un dosar penal pentru divulgare de informații nepublice, în cadrul unui concurs organizat de SNN. Deși acest proiect a beneficiat și de Acordul de Sprijin aprobat prin Legea nr.74/aprilie 2023, este mai mult decât evident faptul că și acest proiect va fi ratat, termenul prevăzut pentru construcția centralelor, perioada 2026-2030/2031 va fi depășit cu mult, deoarece nici până la acest moment nu s-a semnat contractul de construcție”, se menționează în documentul avertizorului de integritate.

„Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) este unul fantezist”

În ceea ce privește Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) și încercările SNN de a-l transforma în proiect privat de investiții, mulți specialiști români au susținut că este unul fantezist, România alegând să parieze bani pe o tehnologie care nu a fost finalizată din punct de vedere conceptual. În ceea ce privește transformarea acestuia în „proiect privat”, știut fiind că nicăieri în lume nu s-a construit vreun proiect nuclear fără măsuri de ajutor din partea statului, așteptarea specialiștilor este că, exact ca și în povestea fiului risipitor, după „faza e proiect privat”, acesta să se întoarcă după ajutor la sânul statului român, însă cu mulți bani deja cheltuiți în faza de pubertate de către SNN, evident fără controlul vreunei autorități, că deh…doar este un proiect privat.

„Nuclearelectrica va face în schimb orice altceva decât ce are legătură cu operarea centralei de la Cernavodă”

În schimb, avertizorul de integritate semnalează că, din informațiile publice furnizate de societate, reiese că „SNN va face în schimb orice altceva decât ce are legătură cu operarea centralei de la Cernavodă”. Astfel, „observăm că SNN va face centrale pe gaz, va face izotopi, va face cobalt, va face apă grea, apă vie, ca să revigoreze industria românească, de care politicienii avizi de poze sunt gata să își lege mandatul de „viitoarele realizări ce urmează să fie înfăptuite”. Deocamdată, cert este că Nuclearelectrica a ratat toate marile proiecte de investiții și pentru că Elon Musk de România a fost consiliat de către o serie de diletanți controversați, garantați de anumite servicii sau care se lăudau că sunt ai „băieților cu ochii roată”. Însă, pentru moment, Cosmin Ghiță nu va fi tras la răspundere, pentru simplul fapt că toți decidenții politici sunt în campanie electorală.