Nicolae Ciucă cere protocol cu Ucraina pentru doborârea dronelor rusești

Publicat: 09 sept. 2024, 15:13, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Nicolae Ciucă cere protocol cu Ucraina pentru doborârea dronelor rusești

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a lansat luni, la Sebeș, o propunere privind securitatea națională a României.

Ciucă a declarat că România ar trebui să încheie un protocol cu Ucraina pentru a permite sistemelor de apărare antiaeriană românești să angajeze dronele rusești care pătrund în spațiul aerian românesc. Declarația a venit în contextul unei recente pătrunderi a unei drone rusești în spațiul aerian românesc.

„Este absolut necesar să existe acest acord și procedurile agreate de România și Ucraina, precum și de alte țări învecinate cu Ucraina, pentru a ne putea apăra populația și a asigura siguranța cetățenilor”, a spus Ciucă. El a adăugat că, deși nu au fost înregistrate tragedii, este esențial să se ia măsuri pentru protejarea spațiului aerian românesc, având în vedere că vectorii rusi pătrund în mod repetat în spațiul național.

Incidentul a fost raportat duminică, când o dronă rusească a intrat în spațiul aerian românesc. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN), forțele ruse au reluat atacurile cu drone asupra obiectivelor civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în apropierea frontierei cu România. În consecință, Centrul Național Militar de Comandă a emis mesaje de alertă RO-ALERT pentru județele Tulcea și Constanța, iar două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost decolate pentru a monitoriza situația.

„Traseul dronei a fost identificat și urmărit de sistemul de supraveghere radar și de aeronavele F-16. Drona a părăsit teritoriul național spre Ucraina, iar situația a fost monitorizată până la ora 4:08”, se arată în comunicatul MApN. Ministerul Apărării a început cercetări în zona de impact posibilă, situată în apropierea localității Periprava.

MApN a transmis un mesaj ferm de condamnare a atacurilor rusești împotriva infrastructurii civile ucrainene, subliniind că aceste acțiuni sunt nejustificate și contravin normelor de drept internațional. În același timp, ministerul rămâne în contact permanent cu structurile aliate pentru a coordona măsurile de răspuns.