Top cele mai problematice instituții publice. Unde au întâmpinat cetățenii cele mai multe experiențe neplăcute

Publicat: 09 sept. 2024, 16:44, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Top cele mai problematice instituții publice. Unde au întâmpinat cetățenii cele mai multe experiențe neplăcute
Top cele mai problematice instituții publice. Unde au întâmpinat cetățenii cele mai multe experiențe neplăcute

Campania „STOP abuzurilor funcționarilor publici”, inițiată de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), urmărește să tragă un semnal de alarmă cu privire la abuzurile din partea funcționarilor publici și să ofere soluții pentru îmbunătățirea relației dintre cetățeni și instituții de stat.

Cele mai respingătoare instituții publice

În cadrul acestei inițiative, a fost realizat un chestionar pentru a evalua interacțiunile cetățenilor cu funcționarii publici și pentru a identifica principalele probleme întâmpinate. Scopul final al campaniei este de a responsabiliza funcționarii publici și de a crea un mediu în care interacțiunile dintre aceștia și cetățeni să fie corecte, transparente și bazate pe respect reciproc.

Analiza răspunsurilor primite de la cetățeni a scos în evidență cinci instituții publice care au fost cel mai frecvent asociate cu experiențe negative. Aceste instituții, în ordinea numărului de plângeri primite, sunt: Primăria, Casa de Pensii, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Ministerele și Inspectoratul Școlar.

Problemele semnalate de cetățeni au variat de la refuzul funcționarilor de a îndeplini atribuțiile până la lipsa de pregătire sau chiar comportamente neadecvate.

În cazul ANAF, cetățenii au raportat frecvent refuzul funcționarilor de a-și îndeplini atribuțiile, un comportament nepoliticos, lipsa de pregătire profesională și ineficiența acestora. Totodată, la Casa de Pensii, respondenții au menționat în mod constant lipsa de pregătire a personalului, ceea ce a dus la dificultăți în obținerea informațiilor sau soluționarea problemelor.

În Inspectoratul Școlar, problemele au fost similare, mulți cetățeni plângându-se de refuzul de a primi îndrumări și de lipsa de interes din partea funcționarilor. Ministerele nu au fost scutite de critici, multe sesizări referindu-se la lipsa de pregătire a personalului, iar în cazul Primăriei, respondenții au indicat atât lipsa de interes, cât și ineficiența generală a serviciilor.

Un aspect important al campaniei a fost evaluarea modului în care cetățenii au depus plângeri oficiale pentru a-și exprima nemulțumirile. Rezultatele sondajului au arătat că aproximativ 40,8% dintre respondenți au ales să depună plângeri, în timp ce 59,2% nu au făcut acest demers.

Din totalul plângerilor depuse, situațiile au fost diverse. În 36,3% dintre cazuri, sesizările au fost clasate sau respinse, iar în același procent, cetățenii nu au primit niciun răspuns din partea autorităților. Doar 24,8% dintre plângeri au fost admise, dar fără sancționarea concretă a funcționarului public implicat, iar un procent foarte mic, de doar 2,6%, a dus la sancționarea efectivă a funcționarilor.

FACIAS a subliniat importanța unor relații transparente și eficiente între cetățeni și instituțiile statului. Reprezentanții fundației au afirmat că cetățenii au dreptul să fie tratați cu respect și să primească informații clare și corecte în cadrul interacțiunilor cu funcționarii publici. De asemenea, aceștia au insistat că funcționarii trebuie să respecte principiile etice și să ofere asistență adecvată fiecărui cetățean, tratându-i cu imparțialitate.

Pe lângă identificarea problemelor, campania „STOP abuzurilor funcționarilor publici” urmărește și să găsească soluții concrete pentru responsabilizarea funcționarilor publici și îmbunătățirea mecanismelor de tragere la răspundere.