Grupare de contrabandă cu țigări România-Moldova-Bulgaria, destructurată

Publicat: 10 sept. 2024, 07:19, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Grupare de contrabandă cu țigări România-Moldova-Bulgaria, destructurată
Foto: Poliția de Frontieră

Polițiștii de frontieră și autoritățile judiciare din România, Republica Moldova și Bulgaria, au reușit capturarea unei grupări de contrabandă cu țigări care acționa în cele trei țări, fiind reușită și cea mai mare captură din ultimele luni, pentru că la percheziții au fost confiscate aproape 40.000 de pachete de țigări introduse ilegal în țară.

Contrabanda cu țigări este la un nivel destul de ridicat, dar capturile realizate în ultimele luni nu au depășit câteva mii de pachete. În iulie, Poliția de Frontieră de la Vama Calafat – Vidin a capturat un transport de 6.440 pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de 148.000 de lei și tot în iulie, la Aeroportul Henri Coandă au fost capturate două transporturi, cu un total de 2.500 de pachete de țigări, în valoare de câteva zeci de mii de lei.

În aceste condiții, capturarea unei cantități de aproape 40.000 de pachete, mai precis 38.030 de pachete de țigări, este un succes, dar performanța este capturarea uneia dintre cele mai active grupări de contrabandă cu țigări care a reușit să introducă în țară transporturi de zeci de mii de pachete, utilizând patru autovehicole, un veritabil parc auto.

Polițiștii de Frontieră din România și Republica Moldova, împreună cu procurorii de la DIICOT Iași, procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și pentru Cauze Speciale din Republica Moldova, autoritățile judiciare din Bulgaria și reprezentanți ai SELEC (Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii) care funcționează al București, au reușit capturarea celor 7 membri ai unei grupări de țigări de contrabandă care acționa în România, Republica Moldova și Bulgaria.

În România au avut loc 22 de percheziții, pe raza județelor Galați, Vaslui, Suceava, Dolj, Giurgiu, Ilfov și a municipiului București, de unde au fost ridicate 38.030 pachete de țigări din Moldova și Bulgaria, precum și importante sume de bani.

„Procurorii DIICOT Iaşi împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratul General al Poliției de Frontieră – Direcția de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași au pus în aplicare 22 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Galați, Vaslui, Suceava, Dolj, Giurgiu, Ilfov și a municipiului București fiind identificate și ridicate 23.320 pachete cu țigarete, atât contrafăcute ori produse în Republica Moldova, sume de bani în euro, USD și lire sterline, patru autovehicule folosite la transportul țigaretelor, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.

De asemenea, pe parcursul unor controale de frontieră la PTF Nădlac II și PTF Giurgiu, dar și a perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza municipiului Bârlad, au fost indisponibilizate alte 14.710 pachete cu ţigarete de provenienţă Republica Moldova și Bulgaria”, se spune în comunicatul DIICOT.

 

O parte din transporturile de țigări de contrabandă era „exportată” în vestul Europei

România era țara de destinație a transporturilor de țigări de contrabandă, pentru că membrii grupării aduceau, fie pachete de țigări „cu timbru” din Republica Moldova, fie pachete cu țigări contrafăcute în fabrici clandestine din Republica Moldova și Bulgaria. O parte din pachetele de țigări erau vândute în România, dar o altă parte erau destinate vânzării în statele din vestul Europei, unde erau transportate cu aceleași mașini, care fuseseră modificate pentru crearea unor spații în care să fie ascunse pachetele.

„Acestea au fost transportate cu  autovehicule având locaşuri special amenajate și depozitate în imobile deținute de membrii grupului infracţional, de unde au fost  ulterior transferate în scopul vânzării, atât pe teritoriul României, cât și în țări din vestul Europei”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.

Gruparea era formată din 3 români și 3 moldoveni de peste Prut, al 7-lea membru fiind din Iordania. Potrivit Poliției de Frontieră din Republica Moldova cei trei basarabeni sunt din Ungheni și au vârste de 51, 52 și 59 de ani, „cel mai în vârstă din ei fiind condamnat în mai multe dosare, începând din anii 2000, inclusiv pentru contrabandă”.

Luni, în urma sesizării formulate de DIICOT, judecătorul pentru drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a admis propunerea de arestare preventivă a celor 7 inculpați pentru o perioadă de 30 de zile.