Academia Română se dezice de Alfred Bulai. Sociologul a fost premiat în 2019

Publicat: 10 sept. 2024, 08:14, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Academia Română se dezice de Alfred Bulai. Sociologul a fost premiat în 2019
Sursa Inquam/ Cosmin Enache

În 2019, Academia Română i-a conferit lui Alfred Bulai, fost profesor de sociologie la SNSPA, premiul „Constantin Rădulescu-Motru” pentru volumul său „Fundamentele sociale ale cunoașterii”. Recent, însă, Bulai a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în cadrul unui dosar în care este acuzat de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală, dosar deschis în urma unei investigații realizate de site-ul Snoop.ro.

Premiul „Constantin Rădulescu-Motru” este acordat de Academia Română pentru realizări deosebite în domeniul filosofiei, teologiei, psihologiei și pedagogiei. Deși recunoașterea academică i-a fost oferită lui Bulai, evenimentele recente au adus o umbră asupra acestei distincții. Academia Română a transmis că consideră „absolut reprobabile faptele de care este acuzat sociologul Alfred Bulai” și a condamnat „cu fermitate orice formă de agresiune, manifestată în orice context, public sau privat”. Academia a adăugat că așteaptă soluționarea dosarului penal și pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.

Alfred Bulai, în vârstă de 61 de ani, a fost arestat preventiv pe 6 septembrie, după ce fusese reținut cu o zi înainte în urma audierilor. Potrivit surselor judiciare, Bulai a fost transferat vineri din Arestul Capitalei la Spitalul Militar, fiind suspectat de un infarct. Analizele efectuate au confirmat suspiciunile legate de starea sa de sănătate.

Academia Română a fost întrebată de HotNews despre reacția sa în urma arestării profesorului Bulai, iar răspunsul a fost unul clar și ferm, subliniind angajamentul instituției împotriva oricărei forme de agresiune și dorința de a vedea dosarul penal soluționat de justiție. De asemenea, Academia Română a indicat că orice decizie referitoare la premiile acordate va fi reanalizată în contextul evoluțiilor juridice.