Marcel Boloș, anunț important pentru români. Care este noua categorie de pensii ce scapă de impozitare

Publicat: 10 sept. 2024, 21:32, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Marcel Boloș, anunț important pentru români. Care este noua categorie de pensii ce scapă de impozitare
Marcel Boloș, anunț important pentru români. Care este noua categorie de pensii ce scapă de impozitare

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat marți publicarea pe site-ul Ministerului Finanțelor a unui proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care propune majorarea plafonului lunar neimpozabil pentru pensiile militare de stat.

Marcel Boloș, vestea momentului pentru pensionari

Conform acestei inițiative, plafonul va crește de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. Anunțul vine ca o măsură de sprijin pentru cadrele militare, care vor beneficia de un venit mai mare, nefiind supus impozitării pentru sumele care se încadrează în noul plafon.

Boloș a subliniat, printr-o postare pe rețelele sociale, că această inițiativă urmărește să ofere un trai mai sigur și mai decent pentru pensionarii militari care au servit cu devotament țara. Aproximativ 200.000 de români vor beneficia de această măsură, conform estimărilor făcute de minister.

”Am publicat pe site-ul Ministerul Finanţelor o propunere de proiect de OUG pentru majorarea plafonului lunar neimpozabil pentru pensiile militare de stat, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. Cu alte cuvinte, o parte mai mare din pensie va rămâne în buzunarul fiecărui pensionar militar, fără să fie supusă impozitării”, spune ministrul pe Facebook.

Ministrul a explicat că recent, Parlamentul a adoptat o lege similară, care a crescut plafonul neimpozabil pentru pensiile bazate pe contributivitate, dar aceasta nu includea și pensiile ocupaționale, adică cele acordate militarilor și altor categorii din sistemul de ordine publică.

În acest context, Boloș consideră că măsura este una de „justiție și echitate”, menită să răspundă nevoilor reale ale celor care contribuie la securitatea națională, indiferent de starea economică generală.

”Vrem astfel să sprijinim cadrele militare care au servit cu devotament ţara, asigurându-le un trai mai decent şi mai sigur. Vorbim despre aproximativ 200.000 de români care vor beneficia de această nouă măsură”, mai afirmă Boloş.

Boloș atrage din nou critici

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a reacționat critic față de acest anunț, acuzând Partidul Național Liberal (PNL) că își schimbă poziția din motive politice. Romașcanu a afirmat că liberalii reacționează la scorurile politice slabe și inventează măsuri la care, de fapt, s-au opus în Parlament.

El a subliniat că PNL a fost împotriva creșterii pragului de impozitare pentru pensiile militare atunci când propunerea a fost dezbătută în legislativ, dar acum încearcă să capitalizeze electoral prin promovarea unei măsuri similare.

Reacția lui Romașcanu a venit în contextul în care deputatul liberal Florin Roman a anunțat că ministrul Marcel Boloș va pune în dezbatere publică proiectul de OUG. Roman a precizat că această măsură de majorare a plafonului de la 2.000 la 3.000 de lei pentru pensiile neimpozabile din Armată și sistemul de ordine publică a fost o inițiativă susținută de PNL, răspunzând astfel la cerințele formulate de partid.

Proiectul va fi dezbătut public, oferind posibilitatea diverselor părți interesate să-și exprime opiniile cu privire la această schimbare, care ar urma să fie aplicată începând cu octombrie 2024.