Noua lege a infrastructurilor informatice și rețelelor 5G: modificări și implicații

Publicat: 11 sept. 2024, 10:29, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Noua lege a infrastructurilor informatice și rețelelor 5G: modificări și implicații

Guvernul României va adopta azi un proiect de act normativ care modifică și completează Legea nr. 163/2021 privind măsurile de securitate pentru infrastructurile informatice și rețelele de comunicații de interes național.

Noua lege va aduce schimbări semnificative în modul în care sunt reglementate și monitorizate infrastructurile informatice și rețelele de comunicații de interes național, inclusiv noile tehnologii emergente, precum 6G.

Extinderea domeniului de aplicare al legii

Legea nr. 163/2021, care se referă inițial la măsuri pentru implementarea rețelelor 5G, va fi extinsă pentru a include și tehnologiile de comunicație viitoare. Titlul legii va fi modificat pentru a reflecta această schimbare, devenind „Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri de atenuare a potențialelor riscuri, amenințări și vulnerabilități de securitate la implementarea sau operarea sistemelor informatice și rețelelor de comunicații de interes național”. Această actualizare reflectă necesitatea de a aborda nu doar problemele legate de 5G, dar și de tehnologiile ulterioare.

Reglementări pentru distribuitori și integratori

Modificările legislative includ și schimbări în definițiile și responsabilitățile distribuitorilor și integratorilor. Noua lege va extinde termenul „producători” pentru a include „producători, distribuitori și integratori”. Acest lucru va ajuta la prevenirea riscurilor asociate cu comercianții de tehnologii din companii care nu au primit aviz favorabil, fără a notifica autoritățile competente.

Simplificarea procedurilor administrative

Pentru a preveni congestionarea procesului de avizare, legea va modifica modul în care sunt gestionate solicitările de autorizare. Solicitările vor fi acum depuse direct la ministerul cu atribuții în domeniul comunicațiilor, care le va transmite imediat Secretariatului General al Guvernului. Aceasta modificare are rolul de a elimina pașii intermediari, cum ar fi schimbul inițial între Ministerul Comunicațiilor și CSAT, care se dovedise a fi ineficient.

Crearea Registrului Național al Producătorilor și Distribuitorilor

O altă noutate importantă este instituirea Registrului Electronic Național al Producătorilor, Distribuitorilor și Integratorilor de tehnologii, echipamente și programe software destinate infrastructurilor de comunicare de interes național. Acest registru, administrat de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), va asigura transparența și actualizarea informațiilor referitoare la entitățile autorizate și va permite validarea automată a eligibilității în cadrul achizițiilor publice.

Obligații și termene

Furnizorii de rețele și servicii de comunicații vor avea obligația de a notifica ANCOM cu privire la înlocuirea tehnologiilor și echipamentelor utilizate, pentru a asigura continuitatea și reziliența sistemelor. De asemenea, va fi stabilită o dată de referință, 1 ianuarie 2024, pentru calcularea termenelor de implementare a noilor măsuri.

LG-1