Bursa de la București revine pe minus total

Publicat: 11 sept. 2024, 12:34, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Bursa de la București revine pe minus total

Bursa de Valori București (BVB) afișa, miercuri, la jumătatea zilei, o nouă cădere, cu indicii pieței în integralitate pe roșu.

Principalul indice BET era în minus, cu 0,60 la sută, la 17.367,83 puncte, după ce marți își revenise pe plus, după cea mai lungă serie de şedinţe consecutive fără creşteri din ultimii doi ani.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scădere cu 0,57 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era, de asemenea, în scădere, cu 0,60 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK scăzuse cu 0,49 la sută.

Noul indice bursier BET-EF era, de asemenea, în scădere, cu 0,64 la sută.

Indicele BET-NG, al companiilor din energie și utilități, se depreciase cu 0,80 la sută.

O scădere semnificativă a fost înregistrată și de indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, cu 0,50 la sută.

Brokerii vad un echilibru fragil pe pieţele externe şi cred că arm ai putea asista la o corecţie puternică, până la alegeri, poate asemănătoare celei de la început de august.

Bursa de Valori Bucureşti a început săptămâna pe plus, cu 0,5%, în prima şedinţă de tranzacţionare, punând capăt astfel unei serii de nouă şedinţe consecutive fără creştere. Totuşi, peisajul în care se încadrează pieţele internaţionale de capital sugerează mai degrabă o perioadă de balansare limitată, arată Casa de brokeraj XTB România.

Zilele acestea, un aspect urmărit îndeaproape de investitorii internaţionali constă în dezbaterea prezidenţială din Statele Unite, dintre Kamala Harris şi Donald Trump, care ar putea răsuna inclusiv pe Wall Street. Alegerile din SUA vor avea loc la începutul lunii noiembrie; alegerile parlamentare şi prezidenţiale din România se vor desfăşura la finele lui noiembrie – începutul lui decembrie, arată XTB.

Indicele local BET s-a depreciat cu 3,7% în data de 5 august, ca urmare a fluctuaţiilor create de temerile investitorilor privind sănătatea economiei americane, prima la nivel global. De atunci, BET a pierdut 1,4%, conform datelor bvb.ro.

Investitorii pe bursa urmăresc și evoluțiile din SUA. Aceștia se uită atent la ce se va întâmpla cu dobânda de referință. Următoarea şedinţă de politică monetară a Rezervei Federale (Fed – banca centrală americană) va avea loc între 17 şi 19 septembrie.