Zi fatidică la Bursa de Valori București. Indicii, în scădere cu peste 0,70 la sută

Publicat: 11 sept. 2024, 20:32, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Zi fatidică la Bursa de Valori București. Indicii, în scădere cu peste 0,70 la sută

Bursa de Valori Bucureşti a scăzut, miercuri, în linie cu dinamica de pe piețele externe, pe fondul unor date dezamăgitoare cu privire la inflaţia din SUA. Acţiunile Petrom pierd 2%. Pe Wall Street, S&P500 scade cu 1,6%.

Indicele bursier BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 20 de acţiuni la BVB, s-a depreciat cu 0,8% pe 11 septembrie 2024 şi a ajuns la 17.330 de puncte, într-o şedinţă în care acţiunile au scăzut pe fondul deprecierilor din afară.

La închiderea ringului, indicii erau în integralitate pe roșu.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scadere cu 0,84 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, în scădere, cu 0,70 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK scăzuse cu 0,72 la sută.

Noul indice bursier BET-EF era, de asemenea, în scădere, cu 0,79 la sută.

Indicele BET-NG, al companiilor din energie și utilităț, se depreciase cu 0,59 la sută.

Acţiunile Petrom au pierdut 2%, iar pe Pe Wall Street, S&P500 a scăzut cu 1,6%.

Acţiunile americane au scăzut accelerat după ce inflaţia datele privind inflaţia de bază, mai ridicate decât se anticipase, au alimentat pariurile că Rezerva Federală va reduce treptat ratele la reuniunea sa de politică de săptămâna viitoare.

La BVB, lichiditatea a fost de 64 milioane lei, uşor mai mare faţă de zilele precedente, dar sub media anului de aproximativ 140 milioane lei.

Romgaz informat, astăzi, piața că îşi va delista GDR-urile de pe Bursa de Valori de la Londra, ca urmare a hotărârii acţionarilor de astăzi

Adunarea generală a acţionarilor producătorului şi furnizorului de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) au aprobat pe 11 septembrie delistarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) de pe Bursa de Valori de la Londra, ca urmare a convocatorului publicat luna trecută la BVB.

„Aprobarea delistării certificatelor globale de depozit emise de The Bank of New York Mellon, admise la listare pe segmentul standard al listei oficiale a Autorităţii de Conduită Financiară a Regatului Unit şi admise la tranzacţionare pe piaţa principală pentru instrumente financiare listate a Bursei de Valori din Londra, fiecare GDR reprezentând 1 acţiune suport emisă de S.N.G.N. Romgaz”, arată raportul remis BVB.

Tot astăzi, acţionarii Romgaz au aprobat majorarea de capital social a Depomureş SA – unde Romgaz deţine 40% din acţiuni – cu suma de 45 de milioane de lei prin emiterea a 4,5 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei pe unitate.