Premierul îi cere ministrului Sănătății să se implice în elaborarea Legii medicului

Publicat: 13 sept. 2024, 15:35, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Premierul îi cere ministrului Sănătății să se implice în elaborarea Legii medicului
Premierul îi cere ministrului Sănătății să se implice în elaborarea legii medicului

Premierul Ciolacu spune că ministrul Sănătății și Parlamentul trebuie să se implice în elaborarea și adoptarea unei legi a medicului, care a fost solicitată, vineri, la protestul din Piața Victoriei, inițiat de Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator.

Protestarii au cerut o lege a medicului, ”singura profesie cu practică independentă care nu are o lege proprie”. La acest protest a participat și prof. univ. dr. Cătălina Poiană, în calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București și de medic, în semn de solidaritate cu colegii săi.

”Păi să o facă (n.r. lege) Parlamentul României. Să se implice ministrul Sănătății și să facă legea. Dacă medicii solicită o lege… Fiecare categorie socio-profesională are acest drept.

Să vedem care sunt propunerile. Ca parlamentari, și eu și domnul Grindeanu o să votăm în funcție de cum este corpul legii. Eu nu am nicio reținere. Nu trebuie trecută prin Guvern. Trebuie separația puterilor în stat respectată”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În memoriul APMA depus, vineri, la Guvern, se precizează:

”Profesia medicală este probabil singura profesie cu practică independentă care nu are o lege proprie. (…) Solicităm, în consecinţă, includerea pe agenda politică a unei viitoare legi a medicului care să definească clar cadrul de activitate al profesiei medicale, adaptat la realităţile zilei de azi, lege care să fie eliberată de încorsetarea politicului şi trecutului şi al cărei obiectiv să fie optimizarea practicii medicale din România”.

Reprezentanții APMA au mai solicitat protejarea profesiei medicale de ”circul mediatic”. Mulți medicii aflați în Piața Victorie au subliniat că episodul de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” a umplut paharul din punct de vedere al tensiunii în care sunt nevoiți să profeseze și al scăderii încrederii pacienților în cadrele medicale.