Ciolacu, vești bune despre pensiile minerilor: Am reușit să-i convingem pe reprezentanții Comisiei Europene că nu e corect
Premierul Marcel Ciolacu a vorbit astăzi despre pensiile minerilor, unul dintre cele mai discutate subiecte ale momentului. Premierul a subliniat angajamentul Guvernului său de a proteja drepturile muncitorilor, în special ale celor care lucrează în condiții grele, cum sunt minerii.
Ciolacu aduce vești bune pentru mineri
Într-o întâlnire desfășurată la Suceava cu reprezentanții acestora, Ciolacu a reiterat faptul că susține eforturile pentru menținerea activității minelor, criticând, în același timp, deciziile luate anterior, prin PNRR, care vizau închiderea acestora. El a afirmat că cei care acum se declară îngrijorați pentru soarta minerilor sunt, de fapt, aceiași care au facilitat închiderea minelor, fără a manifesta vreo remușcare.
„Întotdeauna i-am respectat pe oamenii care muncesc, cu atât mai mult pe cei care muncesc în condiții grele! De aceea, ne-am și luptat să ținem minele deschise atunci când exact cei care acum mimează grija pentru mineri le închideau, fără nicio remușcare, prin PNRR.
Nicio pensie nu scade în urma recalculării – a fost condiția esențială pentru a adopta această lege. Astfel, am putut să-i protejăm pe toți pensionarii care, fără a avea vreo vină, au primit de-a lungul timpului pensii mai mari decât cele cu aceeași bază #contributivă și cu aceleași condiții de muncă. Și, contrar minciunilor celor care au redactat PNRR, doar 4,4% din totalul pensiilor se află în această situație”, spune premierul.
În contextul recalculării pensiilor, premierul a subliniat că nicio pensie nu va scădea în urma noii legislații, un aspect esențial pe care guvernul său l-a negociat. Ciolacu a evidențiat că doar 4,4% din pensiile existente ar putea fi afectate, în ciuda afirmațiilor din PNRR, și chiar și acestea vor rămâne la același nivel datorită acordurilor obținute de la Comisia Europeană.
Premierul a subliniat că nu ar fi fost corect sau constituțional să se reducă drepturile pensionarilor care au muncit în condiții grele.
Noua lege, nr. 360/2023, menține drepturile acordate celor care au muncit în condiții speciale sau deosebite de muncă, cum ar fi recunoașterea unor stadii de cotizare complete mai scurte și punctaje suplimentare la pensie. Ciolacu a discutat aceste aspecte cu minerii și a subliniat că guvernul continuă dialogul cu Comisia Europeană pentru a găsi soluții tranzitorii privind anii de vechime necesari pentru ieșirea la pensie, astfel încât nimeni să nu fie nedreptățit.
„Inclusiv aceste pensii vor rămâne la același nivel pentru că am reușit să-i convingem pe reprezentanții Comisiei Europene că nu e corect și nici constituțional să li se șteargă drepturile cuvenite pensionarilor care au muncit în condiții grele de muncă.
Astfel, în legea actuală (360/2023) s-au menținut #drepturile acordate celor care au muncit în #condițiispeciale (gr. I) sau #condițiideosebite de muncă (gr. II), atât în privința recunoașterii unor stagii de cotizare complete mai scurte, cât și în privința acordării unui punctaj suplimentar la pensie”, a mai precizat premierul.