Sprijin pentru sinistrați. Primăria Galați asigură peste 860 de locuri de cazare

Publicat: 14 sept. 2024, 17:35, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Sprijin pentru sinistrați. Primăria Galați asigură peste 860 de locuri de cazare

Primăria Galați a anunțat că oferă sprijin comunităților afectate de inundațiile devastatoare din județ, punând la dispoziție peste 860 de locuri de cazare pentru persoanele sinistrate. Într-un comunicat oficial, autoritățile locale au precizat că spațiile de cazare sunt repartizate în diverse locații din municipiu, în încercarea de a oferi un adăpost temporar celor care și-au pierdut locuințele sau care nu se mai pot întoarce în casele lor din cauza pagubelor severe.

Printre locațiile disponibile se numără căminele studențești, unde sunt puse la dispoziție 300 de locuri, Baza Siderurgistul cu 200 de locuri, Sala Sporturilor cu încă 200 de locuri, și Adăpostul de Noapte al Direcției de Asistență Socială Galați, care poate găzdui 84 de persoane.

Alte locuri sunt oferite la Centrul de sprijin pentru tineri (24 de locuri), Centrul Dimitrie Ioan Frigator (30 de locuri) și Centrul multifuncțional de servicii sociale (28 de locuri).

Autoritățile locale continuă să analizeze și alte metode de a sprijini comunitățile lovite de inundații, în contextul în care meteorologii au emis avertizări suplimentare pentru județele Galați și Vaslui. Administrația Națională de Meteorologie a lansat un cod roșu de ploi abundente pentru mai multe localități din aceste județe, fiind raportate precipitații semnificative în estul țării, cauzate de ciclonul Boris, care a adus cantități uriașe de apă.

Mircea Fechet explică gravitatea situației

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost și el prezent în comuna Slobozia Conachi, una dintre cele mai grav afectate zone din județul Galați. Fechet a subliniat că, deși astfel de inundații sunt greu de evitat, pagubele pot fi limitate printr-o intervenție rapidă și eficientă.

El a menționat că, într-o perioadă de 24 de ore, cantitățile de precipitații au atins 225 de litri pe metru pătrat în unele zone, valori similare cu cele înregistrate și în anul 2013.

„Am să spun un lucru. Astfel de inundații nu pot fi evitate. Astfel de situații nu pot fi evitate, când avem în 24 de ore 225 de litri pe metru pătrat, cum am avut la Amzacea, în județul Constanța. Sau la fel cum am avut aici. În 2013, la fel, în 24 de ore au fost peste 200 de litri pe metru pătrat.

Inundațiile nu pot fi evitate, însă e adevărat că putem limita pagubele pe care aceste inundații le produc și putem eficientiza modul în care intervenim”, a spus Mircea Fechet într-un interviu acordat în comuna Slobozia Conachi.

În ciuda avertismentelor meteorologice, ministrul a precizat că localnicii au fost preveniți din timp prin sistemul Ro-Alert. Conform acestuia, locuitorii din Slobozia Conachi au fost avertizați în jurul orei 12 noaptea, când au primit pe telefoanele mobile notificări privind iminența unor fenomene meteorologice periculoase. Aceștia au știut, astfel, că urmează un eveniment grav și s-au putut pregăti pentru a minimiza riscurile.

Deși inundațiile au cauzat pagube considerabile, eforturile autorităților se concentrează acum pe asigurarea siguranței locuitorilor și pe repararea rapidă a infrastructurii afectate. Măsurile de urgență, precum organizarea taberelor temporare și intervențiile rapide ale echipelor ISU și MApN, sunt esențiale pentru gestionarea acestei crize. Premierul Marcel Ciolacu, prezent și el în zonă, a promis alocarea fondurilor necesare din rezerva de stat pentru a acoperi daunele și pentru a repune în funcțiune infrastructura locală cât mai repede posibil.