Ion Țiriac, pilot la 85 de ani: Miliardarul tocmai și-a achiziționat o aeronavă de 60 de milioane de euro

Publicat: 15 sept. 2024, 14:43, de Andrei Ceausescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Ion Țiriac, pilot la 85 de ani: Miliardarul tocmai și-a achiziționat o aeronavă de 60 de milioane de euro

Ion Țiriac, cunoscut ca fiind cel mai bogat român și un mare pasionat de mașini de colecție și avioane, a făcut recent o achiziție remarcabilă: o aeronavă „aproape nouă” în valoare de 60 de milioane de euro. La vârsta de 85 de ani, fostul jucător de tenis nu doar că deține această bijuterie a cerului, dar o pilotează și personal, demonstrând o vitalitate și o pasiune rar întâlnite.

Un avion de lux și teste riguroase

Într-o apariție recentă în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, Ion Țiriac a vorbit despre noua sa achiziție și despre riguroasele cerințe pe care le îndeplinește pentru a putea pilota. El a dezvăluit că, pentru a-și menține licența de pilot, trebuie să treacă periodic prin teste fizice și medicale. „Mi-am luat medicalul acum trei săptămâni, iar acum zece zile am stat în cușcă cinci ore, în simulator la Dubai, pentru că nu mai fusesem de mult în simulator. În fiecare an trebuie să fac aceste teste, pentru că altfel nu am voie să pilotez, iar medicalul trebuie să-l fac la șase luni”, a explicat Țiriac.

Un avion de top și costuri impresionante

Noul avion al lui Ion Țiriac este dotat cu tehnologie de vârf și are capacitatea de a zbura pe distanțe mai mari decât predecesorul său. „Acest avion nou costă vreo 60 de milioane de euro și zboară cu 1.000 de mile mai mult decât celălalt. După 15 ani, îl desfac complet și îl pun înapoi, ca să văd dacă are ceva. Avionul iese nou, zero kilometri. Dacă vrei să-l vinzi, nu mai iei 20 de milioane pe el”, a adăugat Țiriac.

În plus, miliardarul a dezvăluit că asigurarea aeronavelor sale îi costă anual aproximativ 1,5 milioane de euro. „Acum câteva zile am venit de la Madrid cu mine la manșă. Copilotul e altul, eu sunt comandant, stau în stânga”, a mai spus Țiriac, subliniind că avioanele sale nu sunt single pilot, ci dotate cu echipaje complete.

Filozofia pilotului și generozitatea

În ciuda costurilor ridicate și a cerințelor strictă pentru menținerea licenței de pilot, Ion Țiriac nu se lasă descurajat. El a menționat că a făcut cadou un avion Crucii Roșii pentru a ajuta la transportul bolnavilor, demonstrând astfel și un spirit generos, pe lângă pasiunea sa pentru aviație.