Inundațiile și coincidențele incompetenței repetate de la Galați

Publicat: 16 sept. 2024, 08:00, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Inundațiile și coincidențele incompetenței repetate de la Galați

Inundațiile devastatoare din aceste zile, care s-au abătut asupra zonei Galați, au avut loc la zece ani după dezastrul lăsat de ape în sudul țării, atunci când fostul premier Victor Ponta se adresa ministrului Mediului și Apelor de la acea vreme, Doina Pană, cu „Tu ce faci, fă Doina, aici? Aveai chef de nişte inundaţii?”.

Cu chef sau fără chef, în aceste zile, furia apelor s-a revărsat asupra unor comune din județul Galați, care, atenție, au mai fost devastate de ape și în 2013 și 2016. Mai mult, în 2005, tot în zona Galați, furia apelor a făcut ravagii uriașe și foarte mulți oameni au rămas fără un acoperiș deasupra capului.

Însă, atât în 2013 cât și în 2016, dezastrul apelor a fost limitat de intervenția specialiștilor de la Administrația Națională Apele Române. Mai exact, când nivelul apelor a început să crească, cei de la „Apele Române” au făcut o breșă într-unul din digurile de protecție a zonei și, astfel, nivelul apelor a început să scadă, iar proporțiile dezastrului au fost limitate.

De fiecare dată, după dezastrele lăsate de ape, localnicii din zona Galați aveau podul casei, unde mai exista așa ceva, plin de promisiunile guvernanților, după care Dumnezeu cu mila! Scenariul promisiunilor din 2005 s-a repetat în 2013 și în 2016. Adică, „Da vântu bate apa trece, pietrele rămân/E și grea e și frumoasă viața de român”.

Și acum, când furia apelor a făcut ravagii la Galați și, parțial, la Vaslui, șefii de la „Apele Române” n-au prea fost zăriți, în aceste zile, pe lângă premierul Marcel Ciolacu și ministrul Mediului, Mircea Fechet. La inundațiile din județul Dolj, din 2014, directorul general al ANAR de la aceea vreme, Vasile Pintilie, a fost demis de fostul premier Victor Ponta, pentru că plecase în concediu de odihnă.

Însă, contemporan cu dezastrele făcute de ape în 2013, 2014, 2016 și 2024 în zona Galați a fost și este eternul Raed Arafat, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care niciodată n-are nicio vină și tot timpul pasează răspunderea pe spatele altora. Și așa a procedat și acum. E, și ce dacă! Degeaba! „Vântu bate, apa trece, pietrele rămân”!

Abia după două zile de la ravagiile produse de furia apelor, oficialii Mediului au anunțat că s-a făcut o breșă în zona inundată de la Galați. Și ce să vezi? După breșă, apele n-au scăzut, ba chiar au crescut ușor! Întâmplător sau nu, cei de la sistemul antigrindină n-au fost anunțati de urgia care urma să se abată asupra zonei Galați, ca să pună, cât de cât, umărul la descărcarea controlată a norilor!

Tot întâmplător sau nu, apele au făcut ravagii în zona Galați după unele declarații iresponsabile ale liderilor politici de la noi la adresa Rusiei! De ce oare? Pentru că, la noi, inundațiile,ca și politicienii, sunt calamități naturale și naționale în… țara lui Papură Vodă, adică ca-n următoarea epigramă:

„Sfaturi dau, cu ochii rouă,/Guvernanţii laolaltă,/Semn că nu se fac că plouă…/Numai că o lasă baltă!” Astfel zis, „Vântu bate, apa trece, pietrele rămân/E și grea e și frumoasă viața de român!”