Bursa de la București menține trendul pozitiv. Indicii total pe plus, luni
Bursa de Valori București (BVB) afișa, miercuri, indicii în totalitate pe verde, la jumătatea zilei, după deschiderea pieței. Principalul indice al BVB, BET, era în creștere cu 0,40 la sută, până la 17.457,25 puncte.
Rulajul era de 4.889.863,69 lei (83.144,07 euro), la un volum de 4.641.316 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în creștere cu 0,36 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe plus, cu 0,34 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK crescuse cu 0,23 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era pe plus cu 0,26 la sută, iar indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era tot în creștere, cu 0,31 la sută.
Noul indice bursier BET-EF era, de asemenea, în creștere, cu 0,46 la sută.
Banca Națională a României face ceva neobișnuit, pentru rolul său de supraveghere a pieței, și iese în spațiul public cu sfaturi privind investițiile pe piața de capital.
Probabilitatea de a pierde bani la Bursa de Valori depinde în mare măsură de orizontul de timp în care sunt realizate investiţiile, fiind mai ridicată atunci când investitorii tranzacţionează zilnic (46%) sau lunar (40%) şi scăzând dacă termenul este trimestrial (37%), anual (32%), la cinci ani (24%), la 10 ani (14%), la 20 de ani (4%) sau la 30 de ani (0), potrivit unor calcule realizate de Cristian Popa, CFA şi membru în consiliul de administraţie al BNR.
„Totul ţine de orizontul de timp. Dacă ne limităm activitatea la o singură zi, vorbim mai degrabă despre trading decât despre investiţii. În acest caz, şansele de câştig sau pierdere sunt similare cu aruncarea unei monede. Aproape un joc de noroc. Însă ce este interesant, şi ceea ce face ca investiţiile să aibă sens pe termen lung, este că pe măsură ce extindem orizontul, datele istorice ne arată că probabilitatea de a pierde bani tinde spre zero“, scrie Cristian Popa, citat de ZF.
Retrospectiva săptămânii trecute
Cu 0,35% s-a apreciat indicele de referinţă BET la finele şedinţei de tranzacţionare de vineri 13 septembrie, încheind la aproape acelaşi nivel de la sfârşitul săptămânii anterioare, respectiv 17.388,4 puncte.
Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti a scăzut cu 0,01% în ziua precedentă, cu 0,82% miercuri şi 0,03% marţi. Dinamica de luni a fost de plus 0,5%, reiese din datele bvb.ro.
Rulajul întregului segment de acţiuni de la BVB – piaţa principală şi AeRO – a ajuns vineri la puţin sub 19 mil. lei, cea mai scăzută valoare de anul acesta, dintr-un total de 30,1 milioane pe toate instrumentele disponibile. Precedentul record negativ fusese de 19,3 milioane de lei, pe 28 august.