Aurul doboară noi recorduri. O monedă clasică Franz Joseph, populară printre colecţionari, este mai scumpă cu 100 de euro

Publicat: 16 sept. 2024, 20:24, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Aurul doboară noi recorduri. O monedă clasică Franz Joseph, populară printre colecţionari, este mai scumpă cu 100 de euro

Aurul doboară noi recorduri în cotaţiile Băncile Naţionale a României (BNR), în ton cu evoluţia pe pieţele financiare internaţionale, iar o monedă clasică Franz Joseph, populară printre colecţionari şi investitorii care se familiarizează cu astfel de plasamente, este mai scumpă cu 100 de euro faţă de finalul anului 2023.

Gramul de aur a fost cotat luni la nivelul record de 371,8457 lei

BNR a calculat luni o cotaţie de 371,8457 lei pentru gramul de aur, un nivel record istoric.

În ianuarie 2024, gramul de aur a fost cotat la 295,3822 lei, iar cursul mediu pentru gramul de aur în acest an a fost de 335,8825 lei.

Creşterea preţului metalului galben se resimte şi la cei care colecţionează monede de aur sau le cumpără şi vând pentru randamente,

Spre exemplu, cea mai distinsă monedă clasică de aur din Ungaria, Franz Joseph de 20 franci/8 forinți, foarte populară printre colecţionari şi investitorii care se familiarizează cu astfel de plasamente, este mai scumpă cu 100 de euro faţă de finalul anului 2023.

 

La finalul anului trecut, Tavex, unul dintre cei mai mari comercianţi de aur şi furnizor de servicii profesionale în domeniu, cumpăra această monedă cu 1.556 lei, iar luni a afişat o cotaţie de cumpărare de 2.059 lei.

Denumită și „20 franci maghiari”, moneda întruchipează istoria Imperiului austro-ungar, una dintre principalele puteri mondiale ale vremii.

Trecutul este imortalizat într-un aliaj de aur de 21,6 karate, realizat în conformitate cu prima uniune monetară majoră a Europei, Uniunea Monetară Latină.

Moneda de Aur de 20 franci / 8 forinți prezintă armele regale ale Ungariei și efigia unuia dintre ultimii mari monarhi ai Europei, Franz Joseph al Austriei.

Emise între 1870 și 1892 de Monetăria Kremnica, considerată astăzi una dintre cele mai vechi monetării din lume, aceste monede au semnificație istorică, făcându-le potrivite pentru colecționarii și investitorii care doresc să aibă o monedă de aur valoroasă.

O evoluţie puternic ascendentă, asemănătoare, o au şi clasicele monede Napoleon sau Vittorio Emanuele II, precum şi kuruşii turceşti (aşa-numitele mahmudele).