SGR funcționează și de acasă

Publicat: 17 sept. 2024, 09:48, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Mediu , ? cititori
SGR funcționează și de acasă
Foto: stirileprotv.ro

Funcționarea sistemului de returnare a ambalajelor, SGR, generează, deocamdată, cozi la punctele de predare. O inițiativă a unui om de afaceri face posibilă, însă, predarea ambalajelor direct de acasă.

Cyber Micro Services, o companie din Iași înființată în 2021 de Ion Bogatu, a dezvoltat o aplicație care îi ajută pe consumatorii care doresc să scape de ambalajele cu sigla SGR, fără a merge la punctele de colectare, să se întâlnească cu cei care doresc să câștige bani preluând aceste ambalaje de la domiciliu. Costul pentru preluarea ambalajelor de acasă este de 30 de bani per ambalaj, sumă ce se scade practic din cei 50 de bani cât este valoarea garanției pe care consumatorul și-ar recupera-o dacă ar merge singur la punctele de colectare ale magazinelor. Pentru cei care ridică ambalajul, câștigul este de 25 de bani per ambalaj.

Cyber Micro Services, un business de peste 338.000 de lei în 2023, creat în 2021 de Ion Bogatu, a dezvoltat și lansat aplicația  Reverse PET prin care utilizatorii pot solicita ridicarea de acasă a PET-urilor, a dozelor sau a sticlelor marcate cu simbolul SGR.

Aplicația este disponibilă gratuit atât pe Android, cât și pe iOS, iar cei care doresc să predea sticle către reciclare  ( reciclatorii) trebuie doar să-și facă un cont cu adresa de e-mail. Ulterior, va trebui să introducă în aplicație numărul de sticle marcate cu simbolul SGR pe care dorește să le predea către reciclare și adresa de ridicare a sticlelor. Pentru fiecare sticlă astfel reciclată, reciclatorii vor primi 20 de bani, față de 50 cât este garanția pe care și-ar recupera-o dacă ar merge singuri la magazin pentru a preda ambalajele SGR.

În același timp, în aplicație se vor înregistra și utilizatori care vor ridica sticlele de la reciclatori (colectorii). Aceștiaa vor vedea pe hartă atunci când reciclatorii vor introduce sticle în aplicație și vor putea să le revendice. Cîștigul reciclatorilor este de 0.25 lei pentru fiecare sticlă.

„Dezvoltarea aplicației a fost inspirată de Sistemul de Garanție Returnare (SGR), care nu doar facilitează reciclarea, ci și cultivă o cultură a responsabilității față de mediu în rândul românilor. Prin educație continuă și un mecanism simplu de returnare a ambalajelor, SGR transformă reciclarea dintr-o acțiune ocazională într-un obicei cotidian, ceea ce și noi dorim să încurajăm și să amplificăm prin intermediul aplicației Reverse PET”, anunță compania.

„Reciclarea nu ar trebui să fie o corvoadă, ci o oportunitate de a contribui la un viitor mai curat și mai verde”, a declarat Ion Bogatu, co-fondator Reverse PET. „Cu aplicația noastră, dorim să facem reciclarea accesibilă și atractivă pentru toți”, a adăugat și Bogdan Roșu, co-fondatorul Reverse PET.