Cum a construit o familie din Argeș o casă de vacanță eco cu doar 10.000 de euro

Publicat: 17 sept. 2024, 10:02, de Vlad Stefan Orjan, în Imobiliare , ? cititori
Cum a construit o familie din Argeș o casă de vacanță eco cu doar 10.000 de euro

Iulia Văculişteanu, designer de interior și fondator al Designful, împreună cu soțul ei, a construit o casă de vacanță ecologică lângă barajul Vidraru, cu un buget de doar 10.000 de euro. Amplasată la doar șase kilometri de drumul forestier de barajul Vidraru, căsuța oferă un refugiu în mijlocul naturii și a fost gândită să aibă o amprentă de carbon cât mai redusă.

Casa, construită pe un teren de 2.300 de metri pătrați, are o suprafață de doar 35 de metri pătrați și a fost realizată în regim propriu, cu ajutor de la un constructor local, ceea ce a permis economisirea semnificativă a costurilor. Proiectul a început în 2014 și a fost finalizat în 2017, bugetul incluzând materiale locale și manoperă ieftină. „În fiecare anotimp ne vizitează prietenii din pădure: vulpi, arici, şoricei. Ne bucură acest lucru, înseamnă că am obţinut ceea ce trebuie”, povestește Iulia.

Construcția, care este susținută pe piloni de beton și realizată din lemn, a costat 6.000 de euro pentru structura de bază, plus costurile suplimentare pentru instalații, apă, canalizare și amenajări interioare. Casa include un living-bucătărie, un dormitor principal, o baie și un al doilea dormitor la mansardă. Iulia plănuiește să adauge în viitor o extensie pentru panouri voltaice și o bucătărie de vară.

În realizarea casei, s-a optat pentru o estetică minimalistă, cu o cromatică veselă și funcționalități multiple în spații mici. „Locul preferat? Totul. Oriunde ai sta, te bucuri de priveliştea munţilor, dar şi de întreaga amenajare”, mărturisește Iulia, potrivit lovedeco.ro.

Pentru a minimiza impactul asupra mediului, familia Văculişteanu a folosit materiale locale și a colaborat cu meșteri locali, susținând economia regională. Casa se află într-o zonă protejată UNESCO, lângă râul Vâlsan, unde înoată Aspretele, o specie de pește veche de 65 de milioane de ani. „Construcţia este din materiale locale, cu forţă de muncă locală, respectând mediul. De aceea nici nu are fundaţie. Este pe piloni de beton, cu structură uşoară din lemn”, explică Iulia.

Cu această casă de vacanță sustenabilă, Iulia și familia sa demonstrează că o viață mai simplă, în armonie cu natura, este posibilă fără compromisuri majore.