România obține un post important în viitoarea Comisie Europeană: Roxana Mînzatu va fi vicepreședinte cu portofoliul „Oameni, Competențe și Pregătire”

Publicat: 17 sept. 2024, 11:44, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
România obține un post important în viitoarea Comisie Europeană: Roxana Mînzatu va fi vicepreședinte cu portofoliul „Oameni, Competențe și Pregătire”

Ursula von der Leyen a anunțat marți că Roxana Mînzatu, comisarul european propus de România, va ocupa poziția de vicepreședinte în viitoarea Comisie Europeană și va primi portofoliul „Oameni, Competențe și Pregătire” (People, Skills and Preparedness). Aceasta va deveni astfel primul comisar român care deține o funcție de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Portofoliul atribuit Roxanei Mînzatu include responsabilități în domeniile educației, formării profesionale, locurilor de muncă, drepturilor sociale și demografiei. Deși inițial se vehiculase că portofoliul ar putea avea o dimensiune economică, acesta se concentrează pe competențe și educație, domenii în care Uniunea Europeană nu are competențe exclusive, cu excepția drepturilor sociale. În plus, o mare parte din aceste atribuții rămân sub jurisdicția statelor membre.

Cu toate acestea, rolul de vicepreședinte al Comisiei Europene este unul semnificativ, având în vedere că acest post este responsabil pentru coordonarea și supravegherea unor politici strategice la nivel european. În plus, portofoliul „Oameni, Competențe și Pregătire” va gestiona o cincime din bugetul Uniunii Europene prin programul FSE+ (Fondul Social European Plus), în valoare de 142 de miliarde de euro pentru perioada 2020-2027, buget gestionat în principal de statele membre, sub supravegherea Comisiei.

Acest nou rol al Roxanei Mînzatu marchează un moment important pentru România la nivel european, fiind pentru prima dată când un reprezentant al țării noastre obține o poziție de vicepreședinte în Comisia Europeană.