Noii membri ai Comisiei Europene

Publicat: 17 sept. 2024, 13:34, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Noii membri ai  Comisiei Europene

Astăzi, la Bruxelles, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și-a prezentat noua echipă. Unele numiri erau așteptate, în timp ce altele au surprins. Una dintre surprize a fost și numirea Roxanei Mînzatu ca vicepreședinte executiv al CE pentru oameni, competențe și pregătire.

Teresa Ribera, reprezentanta Spaniei, a devenit vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru tranziție curată, echitabilă și competitivă și politica în domeniul concurenței.

O altă poziție de vicepreședinte executiv pentru Suveranitate tehnologică, securitate și democrație. Tehnologie digitală și de frontieră, a revenit Finlandei, prin Henna Virkkunen.

Tot vicepreședinte executiv, pentru prosperitate și strategie industrială. Industrie, IMM-uri și portofoliul pieței unice, a devenit reprezentantul Franței, nominalizat în ultima clipă, Stéphane Séjourné.

Din Estonia, Kaja Kallas va fi Înalt reprezentant pentru politică externă și de securitate al CE în următorii patru ani.

Raffaele Fitto, din Italia, a cărui numire era așteptată, este vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme.

De  prevenirea și gestionarea crizelor se va ocupa Hadja Lahbib, din Belgia.

O altă numire așteptată era cea a Martei Kos, din Slovenia, care a primit portofoliul Extinderii.

Bulgaria, prin Ekaterina Zaharieva, are portofoliul Start-up, iar Luxemburgul, prin reprezentantul său Christophe Hansen, va asigura portofoliul pentru Agricultură și Alimentație.

Un portofoliu important, cel pentru Buget, a revenit și reprezentantului Poloniei, Piotr Serafin.

Danezul Dan Jørgensen este noul titular al portofoliului pentru Locuințe, în timp ce suedeza Jessika Roswall deține portofoliul pntru Dezvoltare.

Așa cum era de așteptat, domeniul Migrației va fi gestionat de reprezentantul Austriei, Magnus Brunner.

Portofoliul Finanțelor a revenit Portugaliei, prin Maria Luís Albuquerque, în timp ce Maroš Šefčovič, din Slovacia, va deține portofoliul Comerțului și Securității economice.

Politica de Apărare va fi coordonată de Andrius Kubilius, din Lituania, în timp ce activitatea din Sănătate va fi supervizată de Oliver Varhelyi, din Ungaria.

Cehul Jozef Síkela va fi comisarul pentru Parteneriate Internaționale, în timp ce comisar pentru Climă va fi, din Olanda, Wopke Hoekstra. De problemele legate de Tineret va răspunde Glenn Micallef, din Malta.

Noua componență a Comisiei Europene

Noua componență a Comisiei Europene