Ann Linde, despre soluționarea conflictului din Transnistria: „Este important să întreprindem pași mici”
Ministrul de Externe al Suediei și totodată președinta în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Ann Linde, a declarat că soluționarea conflictului din Transnistria este o misiune prioritară în Republica Moldova și va fi nevoie de pași mici în acest demers.
Ann Linde a avut o întâlnire de o zi la Chișinău cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și cu alți oficiali. În orașul Bender, ministrul suedez s-a întâlnit cu liderul autoproclamatei republici separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, în încercarea de a media dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol, scrie Radio Europa Liberă Moldova.
„Misiunea OSCE în R. Moldova rămâne a fi vitală în soluționarea conflictului transnistrean și la găsirea unei finalități. Vom lucra pentru apropierea de acea soluție. Dar rămân anumite provocări și este important ca să întreprindem pașii mici pe filiera rezolvării. Discuțiile mele s-au axat pe măsuri concrete de a construi încrederea între părți pentru a avansa procesul de soluționare la toate etapele.
Urmează să avansăm procesul de soluționare în conformitate cu principiile de independență, suveranitate și integritate teritorială a Republicii Moldova în cadrul hotarelor recunoscute internațional cu statut special pentru Transnistria”, a declarat Ann Linde, potrivit presei locale.
Regiunea transnistriană nu este în topul preocupărilor pentru locuitorii din Republica Moldova
Expertul în problematica transnistreană Ivan Țurcan, consultant principal în secția analiză și planificare a Biroului politici de reintegrare din guvernul de la Chişinău, a explicat pentru Radio Europa Liberă Moldova că Transnistria nu se află în topul preocupărilor în ceea ce-i privește pe cetățenii moldoveni.
„Lucru care, de fapt, ar trebui să ne preocupe, pentru că acolo sunt, la fel ca și pe malul drept, cetățeni ai Republicii Moldova, fiind documentați aproximativ 340 de mii de locuitori. S-ar putea ca cifra declarată ca structurile din regiunea transnistreană, că sunt 465 de mii, să nu corespundă realității, dat fiind faptul că noi nu cunoaștem exact metodologia, dat fiind faptul că nu s-au deplasat experți în regiune să întreprindă careva calcule în sensul dat”, a precizat consultantul.
De altfel, este cunoscut faptul că în regiune trăiesc moldoveni, ruși și ucrainieni, însă expertul Ivan Țurcan observă că numărul cetățenilor moldoveni a scăzut de-a lungul anilor.
„Însă, dacă să ne uităm evolutiv, de la începutul anilor 1990 până în prezent, ritmul de scădere al moldovenilor este mult mai mare decât ritmul de scădere al rușilor. Adică, dacă înainte erau 33%, 33%, 33%, aproximativ, atunci acum cifra aceasta este un pic diferită. Moldoveni sunt 153 de mii, ruși – 158 de mii și ucraineni – 124 de mii”, a mai transmis expertul în problematica transnistreană.
Citește și: