Schimbările climatice se văd în cotaţiile burselor de mărfuri. Riscul de uragan este inclus în contracte şi umflă preţurile

Publicat: 18 sept. 2024, 09:48, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Schimbările climatice se văd în cotaţiile burselor de mărfuri. Riscul de uragan este inclus în contracte şi umflă preţurile

Fenomenele meteo extreme generate de schimbările climatice nu au scăpat atenţiei investitorilor de pe pieţele financiare şi bursele de mărfuri, iar riscul de uragan este inclus în contractele futures (la termen) şi umflă preţurile unor mărfuri precum bumbacul, cafeaua sau cacaoa.

Sezonul uraganelor în SUA declanşează furtuna în preţurile bumbacului

Contractele de bumbac pentru luna noiembrie au crescut la începutul acestei sătpămâni cu aproape 4% și au urcat la 73 de dolari pe balot pe bursa ICE, provocând oprirea tranzacțiilor cu această marfă în timpul orelor de după-amiază din cauza volatilității ridicate, potrivit brokerilor de la XTB.

Motivul creșterii este reprezentat de temerile legate de un sezon al uraganelor în SUA care ar putea perturba grav aprovizionarea în state importante.

Se așteaptă ca depresiunea care a „plutit” deasupra coastei de est a SUA să aducă rafale de vânt, ploi abundente și chiar inundații în unele părți ale SUA în următoarele zile.

Traderii se tem că estimările privind oferta din statele Mississippi și Louisiana vor fi revizuite semnificativ în scădere, deoarece ploile torențiale și inundațiile vin în cel mai riscant moment, și anume recolta de bumbac, care a fost semnificativă și de înaltă calitate în statele americane menționate.

Uraganul Francine a lovit statele sudice, provocând vânt puternic și precipitații; Louisiana a fost afectată de inundații, iar statele Mississippi și Alabama au resimțit, de asemenea, dificultăţile.

Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență (FEMA) a îndemnat populația să se pregătească, avertizând că prognoza de uragane pentru 2024 a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) este „cea mai agresivă prognoză din acest an”.

Previziunile de bază actuale ale Centrului Național pentru Uragane din Miami sugerează că furtuna tropicală Gordon (următoarea urmărită după Francine) va slăbi și se va îndepărta de Statele Unite, întorcându-se spre nord-est în următoarele câteva zile și ar putea slăbi în următoarele câteva săptămâni.

Cu toate acestea, meteorologii spun că există încă posibilitatea ca furtuna să își recapete forța în următoarele zile.

Contractele futures pe bumbac ( COTTON ) ar putea înregistra o volatilitate ridicată, din cauza operaţiunilor fondurilor și speculatorilor mari.

Şi preţul cafelei este influenţat de condiţiile meteo extreme.

Cotaţiile futures la bursa de la New York au urcat cu 2%, la 2,6475 dolari pe livră (454 grame), cel mai ridicat nivel din 2011. La acestea se adaugă majorarea costurilor cu împrumuturile, lipsa containerelor navale şi perioadele mai lungi de tranzit.

Preţul ridicat vine pe fondul temerilor privind condiţiile meteo nefavorabile din Brazilia, cel mai mare producător mondial de boabe de cafea.

Condițiile meteorologice joacă un rol crucial în creșterea prețului cafelei. În timp ce cererea de cafea crește moderat de la an la an, condițiile meteorologice nefavorabile pot reduce producția anuală cu 10-20%.

O situație similară a dus la o creștere cu câteva sute de procente a prețurilor la cacao în ultimele luni. În prezent, prețul unei tone de cafea depășește 5.000 de dolari, în timp ce cacaua a ajuns la aproape 12.000 de dolari în perioada sa de vârf.

Creșterea actuală a prețurilor este legată în primul rând de îngrijorările legate de producția viitoare. La Niña, unul dintre cele mai puternice fenomene meteorologice din lume, provoacă secete în Brazilia.

În plus, taifunul Yagi din Vietnam a distrus mulți arbori de cafea, iar ploile așteptate în lunile următoare din cauza La Niña ar putea duce la apariția a numeroase boli care afectează arborii de cafea.