Ministerul Sănătății consultă cultele în privința pacienților în fază terminală
Ministerul Sănătății a inițiat discuții cu reprezentanții cultelor în privința modului în care ar putea fi îngrijiți bolanvii aflați în fază terminală.
În continuare, Ministerul Sănătății urmează să aibă discuții în privința protocoalelor destinate acestei categorii de bolnavi inclusiv cu societățile profesionale și cu asociațiile pacienților.
Sunt pacienți ”fără soluție terapeutică” , majoritatea din secțiile de anestezie terapie-intensivă (ATI). În România, peste 10.000 de bolnavi ajung în fiecare an într-o secție de terapie intensivă. Ordinul în baza căruia funcționează secțiile ATI nu stabilește și ce se întâmplă cu pacienții aflați în stare critică sau în faza terminală a vieții.
În prezent, noi nu avem un protocol destinat acestei categorii de pacienți aflați în fază termianlă, așa cum există în Franța, Belgia, Olanda. Și după episodul de la Spitalul ”Sf.Pantelimon”, medicii au subliniat lipsa unor proceduri clare în cazul acestor pacienți.
Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, subliniază că din cauza lipsei acestor protocoale apar o serie de greșeli și că pacienții critici sunt asistați în secțiile ATI și nu în centre de paliație.
”În România, noi nu am avut curajul până acum să deschidem acest subiect. Apar greșeli în actul medical, cauzele greșelilor sunt în ordine: o infrastructură precară, personal medical insuficient și obosit, fluxuri incorecte la nivel de spital și respectiv lipsa protocoalelor”, spune prof. univ. dr. Coriu, la Antena3CNN.
Potrivit Ministerului Sănătății, protocoalele destinate pacienţilor în fază terminală vor fi evaluate de experți internaționali și vor fi aplicate în toate spitalele din ţară.