Atenție! Tuse convulsivă și un sezon de gripă ”serios”

Publicat: 18 sept. 2024, 21:49, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție! Tuse convulsivă și un sezon de gripă ”serios”
tuse convulsivă gripă prof. univ Mihai Craiu dr. Adrian Marinescu

Doi reputați medici, prof. univ. dr Mihai Craiu și dr. Adrian Marinescu, atrag atenția asupra numărului mare de copii diagnosticați cu tuse convulsivă și că ne putem aștepta la un sezon de gripă ”serios”.

Spitalele și cabinetele medicilor de familie sunt aglomerate cu copii diagnosticați cu tuse convulsivă și infecții respiratorii. Tusea convulsivă (infecția cu Bordetella pertussis) sau tusea măgărească, cum i se spune popular, este o boală foarte contagioasă.

Există o îngrijorare și la nivel mondial în ceea ce privește evoluția pertussis la copilul mic. În ultimul an, în Europa, sunt peste 100.000 cazuri confirmate în ultimul an, iar în China, în primele luni din 2024, se observă o creștere de 10 ori față de perioada similară din 2023.

Prof. univ. dr. Mihai Craiu avertiza cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar că ”în următoarele săptămâni se vor umple spitalele de copii” .  De cde? Răspunde  dr. Craiu.

”Pentru că NU mai avem reflexul spălatului pe mâini, pentru că nu mai poartă mască decât rare persoane în vârstă și pentru că trimitem copiii bolnavi la școală dacă sunt „doar puțin răciți”.

Transmit acest semnal în contextul în care în ultima jumătate de an am consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când sunt medic. Este o creștere majoră a numărului de cazuri de pertussis (tuse convulsivă sau tuse măgărească, cum e numită popular) în toată Europa. Numai noi suntem relaxați”, sublinia prof. univ. dr Craiu.

Cazuri izolate de gripă

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” , precizează că ar putea urma un sezon de gripă ”serios”.

”În prezent, avem cazuri izolate de gripă, ceea ce ne duce cu gândul la un sezon care ar putea să fie serios, mă refer la sezonul de gripă sau de infecții respiratorii”, subliniază dr. Adrian Marinescu.