BEC: Data la care se depun candidaturile la prezidențiale. Când aflăm cine luptă pentru scaunul lui Iohannis

Publicat: 18 sept. 2024, 09:29, de Corina Oprea, în ALEGERI , ? cititori
BEC: Data la care se depun candidaturile la prezidențiale. Când aflăm cine luptă pentru scaunul lui Iohannis
BEC: Data la care se depun candidaturile la prezidențiale. Când aflăm cine luptă pentru scaunul lui Iohannis

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit marți, 5 septembrie, că toate partidele politice, alianțele politice, organizațiile cetățenilor care aparțin minorităților naționale, precum și candidații independenți ce doresc să participe la alegerile prezidențiale din 2024, trebuie să depună dosarele de candidatură și listele de susținători până cel târziu pe 5 octombrie, la ora 24:00.

Când e depun candidaturile la prezidențiale

Conform deciziei, fiecare candidat trebuie să fie susținut de cel puțin 200.000 de semnături valide, pentru ca dosarul să fie considerat complet.

În vederea înscrierii oficiale, BEC a precizat că fiecare candidat sau partid va depune patru dosare esențiale. Aceste dosare trebuie să includă propunerea de candidatură, copia actului de identitate valabil, declarația de acceptare a candidaturii și declarațiile de avere și interese ale candidatului.

În cazul celor născuți înainte de 23 decembrie 1973, dosarele trebuie să conțină și o declarație pe propria răspundere cu privire la o eventuală colaborare cu Securitatea sau calitatea de lucrător al acesteia.

În plus față de documentele personale, fiecare candidat, fie că reprezintă un partid sau este independent, va trebui să depună listele cu cel puțin 200.000 de semnături de susținători. Aceste liste trebuie prezentate într-un singur exemplar original, însoțite de declarații olografe pe propria răspundere ale celor care au întocmit listele, garantând autenticitatea semnăturilor.

BEC a subliniat că numărul de poziții din liste nu reprezintă un criteriu de validare, fiind esențial doar să respecte condițiile de fond și formă impuse de lege.

Depunerea documentelor va fi gestionată pe baza unor programări prealabile la Biroul Electoral Central, astfel încât să se evite aglomerația și să fie asigurată preluarea corectă a dosarelor.

Persoanele responsabile de preluarea acestora fac parte din personalul tehnic auxiliar al BEC, iar programările sunt esențiale pentru a asigura certificarea corectă a depunerii documentelor până la ora limită de 24:00 pe 5 octombrie.

În ceea ce privește aspectele vizuale ale listelor de susținători, BEC a lăsat la latitudinea fiecărui competitor electoral să decidă asupra acestora, cu condiția ca listele să respecte legislația în vigoare. Aceasta înseamnă că semnăturile trebuie să fie autentice, iar detaliile formale și de fond să fie corecte pentru a putea fi validate.