Previziune USDA: consumul cărnii de pui, în creștere

Publicat: 18 sept. 2024, 13:21, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Previziune USDA: consumul cărnii de pui, în creștere
Foto: pixabay

Industria cărnii de pui va continua să crească atât în 2024, cât și în 2025, apreciază Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA). Acest lucru se petrece datorită cererii constante din partea consumatorilor și a prețurilor scăzute ale furajelor.

Industria cărnii de pui va continua să crească în 2024 cu 3,2% față de anul precedent, iar în 2025 cu 2,7% față de 2024, pe fondul cererii constante din partea consumatorilor și a prețurilor scăzute ale furajelor, arată o analiză a Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA).

Creșterile prognozate pentru România sunt peste media UE, de 2,7% în 2024. Producția europeană este susținută atât de consumul intern, cât și de piața de export favorabilă. În plus, după criza din perioada Covid-19, condițiile economice au favorizat consumul de proteină animală mai puțin costisitoare și se preconizează că această situație va continua în 2024 și 2025.

În 2023, potrivit Comisiei Europene, România a trecut de pragul de 500.000 de tone, iar în primele șapte luni ale anului producția a fost de 313.000 de tone.

Din datele Comisiei Europene, în anul comercial 2023/2024, adică până în aprilie 2024, producția de pui a României crescuse cu 14,2%, țara noastră plasându-se pe poziția a patra din punct de vedere al creșterilor, după Belgia ( plus 40,3%), Franța (22,3%) și Ungaria ( 18,8%).

Cel mai mare producător de pui din UE este Polonia, reprezentând peste 22% din producția totală din blocul comunitar.  Aproape 70% din producția Poloniei este exportată, 44% ajungând în restul UE, iar restul, de 26 % din producție, pe piețe terțe.

Autoritățile de la Varșovia estimează că producția poloneză de pui va crește cu 7% în 2024 și cu 2% în 2025.

Urmează Spania, cu 13% din producție, Franța cu 11% și Germania cu 10%. România produce cam 5% din ceea ce fabrică UE, într-un an. Din datele Comisiei Europene, prețul carcasei la 100 de kilograme de pui broiler la poarta fermei a ajuns în data de 11 septembrie la 277,75 de euro, fiind cu 5,5% mai scumpă decât anul trecut.