Adeverințe de venit gratuite pentru recalcularea pensiilor. Cine sunt seniorii care pot solicita acest document

Publicat: 18 sept. 2024, 11:16, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Adeverințe de venit gratuite pentru recalcularea pensiilor. Cine sunt seniorii care pot solicita acest document
Adeverințe de venit gratuite pentru recalcularea pensiilor. Cine sunt seniorii care pot solicita acest document

Recent, un grup de parlamentari liberali a propus o inițiativă legislativă care ar putea aduce schimbări importante pentru pensionarii din România. Conform proiectului de lege, persoanele care au pensii de până la 3.000 de lei ar putea beneficia de adeverințe de venit fără costuri suplimentare.

Această măsură este destinată să ușureze procesul de recalculare a pensiilor, având în vedere cheltuielile semnificative pe care pensionarii le suportă pentru obținerea acestor documente.

Inițiativa a fost prezentată de 19 parlamentari PNL și completează Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii. Proiectul a fost înregistrat la Senat, care este primul for sesizat, iar Camera Deputaților va avea rolul de for decizional.

Conform propunerii, pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei vor putea solicita adeverințe de venit de la deținătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale. Costul acestor adeverințe va fi acoperit integral de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agențiile județene din zonele de domiciliu ale solicitantilor.

Pentru pensionarii ale căror pensii se situează între 3.001 și 6.000 de lei, adeverințele vor putea fi obținute cu o subvenție de 50% din partea aceleași agenții. Astfel, pensionarii vor suporta doar jumătate din costul documentației necesare pentru recalcularea pensiilor.

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a solicitat ca această inițiativă să fie dezbătută și aprobată în procedură de urgență, pentru a se asigura că ambele Camere ale Parlamentului vor aproba legea cât mai repede posibil. Acest demers vine ca răspuns la plângerile pensionarilor, care semnalează că firmele care dețin arhivele aplică tarife excesiv de mari pentru emiterea adeverințelor, uneori ajungând la mii de lei pentru mai mulți ani.

Propunerea legislativă va fi examinată mai întâi de Senat, iar Camera Deputaților va avea ultimul cuvânt în privința aprobării sale. Liberalilor le-au cerut, de asemenea, ca adeverințele necesare pentru recalcularea pensiilor să fie eliberate fără taxe pentru perioada 1 septembrie 2024 – 1 martie 2025, când va avea loc recalcularea pensiilor pentru includerea sporurilor nepermanente și a acordului global. PNL subliniază că această măsură este destinată să sprijine pensionarii cu pensii mai mici și să asigure o recalculare corectă a pensiilor contributive.